Danads har över 100 medarbetare i Ukraina – “Försöker göra något för alla människor som har det jävligt tufft just nu”

DanadsUkraina

Anders Borg, Peo Persson och Istvan Beres

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Många av startupen Danads medarbetare är fast i krigets Ukraina. Vd:n Istvan Beres berättar att de försöker stötta ekonomiskt – och under fredagen kommer en familj som har flytt Ukraina till Sverige.

“Vi försöker hjälpa till där vi kan. Men vi är också en startup utan resurser eller kunskaper som gör att vi kan hjälpa till på plats".

Kriget i Ukraina är ständigt närvarande. Samtidigt som det är omöjligt att sätta sig in i krigets fasor för alla som haft turen att inte själva drabbas, så är det många som följer Ukrainas kamp mot den ryska invasionen. 

Bland entreprenörer och företag i Breakits sfär har vi sett mängder av initiativ. Det har handlat om att samla in pengar till hjälporganisationer, eller till och med om att frakta förnödenheter till Polen, där många flyktingar samlas efter att de har lämnat Ukraina.

Många företag har också medarbetare i Ukraina idag – där de på olika sätt försöker visa sitt stöd. 

Adtech-bolaget Danads har vuxit snabbt, både i storlek och omsättning de senaste åren och de har idag över 100 medarbetare i Ukraina. I ett försökt att stötta medarbetarna har de startat en insamling för ekonomiskt hjälp – samtidigt som de stöttar personer som lyckats lämna landet med boende.

“Vi försöker göra något för att hjälpa alla människor som har det jävligt svårt just nu. Det är svårt att relatera till när man aldrig har upplevt krig. Vi har ett stort antal medarbetare där nere via Sigma, medarbetare som befinner sig i olika situationer”, säger medgrundaren och vd:n Istvan Beres och fortsätter sedan:

“Vi valde att inte skänka pengarna till välgörenhet. Utan vi vill direkt hjälpa de medarbetare som behöver ekonomisk stöttning. Jag har också blivit chockad över medarbetare i Ukraina som vill avstå sin del eller själv bidra för att hjälpa de som eventuellt är i ännu större behov av hjälp. Det är helt otroligt. Visar att det finns hopp om människor.”

Hoppas samla in 1 miljon

Förhoppningen är samla in 100.000 dollar, eller omkring 1 miljon kronor. Både Istvan Beres själv och medgrundaren Peo Persson har bidragit med pengar, som sedan följdes upp bland annat ägaren Wellstreet och styrelseordföranden Anders Borg. Även medarbetarna bidrar till den hjälpkassa som bolaget sedan fördelar till anställda via en kontaktperson på plats.

“Vi försöker hjälpa till där vi kan. Men vi är också en startup utan resurser eller kunskaper som gör att vi kan hjälpa till på plats. Vi har ett nätverk och det använder vi, och Sigma gör också vad de kan för att hjälpa sina medarbetare där nere. Förutom att skänka pengar försöker vi också vara ett extra lager av stöd, visa att de inte är ensamma”, säger Istvan Beres.

Under lördagen kom också en familj från Ukraina som bolaget har ordnat boende åt berättar Istvan Beres.

“Vi tror att främst pengar kan göra nytta, för olika människor har helt olika behov. Vi hade inte tänkt gå ut med något om det här själva, men nu ringde ju du och jag är glad om fler företag kan inspireras att göra något.”

LÄS MER: Breakit för Ukraina – vi donerar läsarintäkterna till barnen (och dubblar dina pengar)

Läs mer