Sök

Marta Sjögren: "Jag skulle bygga ett skolsystem med tech first"

Northzone17 frågor

Foto: Northzone

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

I Breakits helgkoncept "17 frågor" lär du känna Sveriges techprofiler.

Den här helgen är det Marta Sjögrens tur att bli personlig. Hon är investerare på Northzone, har en bakgrund på det internationella riskkapitalbolaget DN Capital samt är något av ett språkgeni.  

1. Vad sysslar du med?

“Jag är investerare på Northzone. Vi är ett riskkapitalbolag som investerar inom tech. Mitt fokus är bland annat internettjänster riktade mot konsumenter, samt mjukvarutjänster inom HR, säkerhet, och sedan nyligen, även digital hälsa”.

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

“Antingen skulle jag skriva mer, eller så skulle jag bygga ett nytt skolsystem. Det skulle vara individanpassat och “tech first”, bland annat VR/AR, och lärarna skulle bli mindre instruktörer, och mer coacher. Eleverna skulle få lära sig att tänka mer holistiskt kring saker som stresshantering, uthållighet, kreativitet, och ledarskap - som är något man förväntar sig att man ska få med sig, kanske genom idrott, ändå”.

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

“Det finns många att välja på, men jag ser fram emot något som kan motverka effekterna av koldioxidutsläppen på ett effektivt sätt, och därmed hjälpa oss i vår allra största utmaning just nu, den globala uppvärmningen. Det vore fantastiskt”.

“Eftersom jag är intresserad av foodtech så ser jag också fram emot ett mer effektivt sätt att föda världen, vi kommer behöva producera mer mat på en mer kompakt yta. Jag är väldigt intresserad av allt inom det området som är marint, gjort av insekter och 3D-printning av mat. Allt som är billigt och näringsrikt”.

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

“Jag har svårt för folk med okontrollerade egon, där hittar man olika typer av beteenden som tar energi och som är kontraproduktiva. Som dolda agendor och en oförmåga att delta i ett team”.

5. Hur mår du just nu?

“Det är ett väldigt högt tempo just nu, både på jobbet och hemma. Jag gillar det i princip, men det är viktigt för mig att balansera det med att dagligen ta 30 minuter och ladda om. Då kör jag antingen högintensiv träning, mediterar eller skriver. Det kan vara fiktion eller i dagboksform”.

6. Vilken är din största bragd någonsin?

“Det måste vara mina barn, som är två och sex år”.

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?

“Jag tror att det att det skulle vara författaren Maya Angelou, hon har haft en otroligt stor påverkan på flera generationer - i stora delar av världen. Hon har lyckats kommunicera högt och lågt på ett universellt sätt och hon är mäktig i det tysta, hon har inte behövt visa upp sig så mycket. Det tycker jag är coolt”.

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

“Från ett prylperspektiv gillar jag kameran; jag har fotat sedan jag var 9 år gammal. Från ett samhällsperspektiv är epigenetik otroligt intressant, där kan vi lära oss mycket om vår historia, vi får svar på hälsorelaterade frågor och får tänka om kring vissa saker som vi nu tar för givet. Jag är också väldigt glad att se att vi gör stora framsteg inom vår förståelse av Alzheimers. Jag tycker att mycket mer investeringar behövs för forskning inom åldersrelaterade sjukdomar, och lika mycket, om inte mer, till barnrelaterade neuropsykiatriska tillstånd”.

9. När är du som mest produktiv?

“Sent på kvällen och tidigt på morgonen.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

“Pippi Långstrump, så klart. Jag har älskat Pippi sedan jag var barn, och nu får jag uppleva henne igen genom mina barn. Sedan gillar jag även hur Princess Leas karaktär från Star Wars har utvecklats under de senaste 40 åren."

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

“Personligen skulle jag investera i bolag som antingen bygger body 2.0, eller inom foodtech”.

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

“Nyligen dubbelbokade jag mig på en lunch och glömde det totalt. Som tur var hade jag bokat den ena lunchen väldigt tidigt och den andra normal lunchtid - på samma ställe. Så jag fick äta två luncher. Men det blev lite konstigt när mina två lunchdejter träffades i skarven eftersom de inte gillar varandra särskilt mycket. Det var inte toppen. Jag gör bort mig hela tiden, men jag har blivit bättre på att hantera det.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

“Jag har väldigt svårt för superintensiva personer. Sådana man gärna träffar i någon timme en gång per kvartal, men inte mer. Jag skulle inte stå ut en hel midsommar eller jul med någon som pratar i ett kör, techkändis eller ej. Det finns flera techkändisar som passar in på den profilen”.

“Om man vänder på frågan så skulle jag gärna bjuda in Danica Kragic, Markus “Notch” Persson, Mia Brunell Livfors, och Hans Rosling till en middagsbjudning”.  

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

“Solglasögon, definitivt, min anteckningbok och mobilen. Den kanske är avstängd men den måste med”.

15. Vad är utmärkande för folk du gillar att umgås med?

“Det är två motsatser: De som är väldigt excentriska och de som är fåordiga, man lär sig alltid något av den sista kategorin, ‘value per word’ ökar med sådana personer”.

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?

“Jag skulle vilja vara osynlig vid behov. Det skulle vara jättekul”.

17. Hur skulle du helst dö?

“Windsurfing eller skidåkning när jag är 100+ år”.

Läs mer