Nytt Altorbolag förvärvar Kids Concept – "den perfekta partnern"

Kids concepte-handelleksaker

Anna Enander och Amelie Råberg, grundare Kids concept.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Leksaks- och möbelbolaget växer kraftigt och exporten går som tåget.

Grundarna av Kids Concept hade inga planer på att sälja. Sedan dök Altor-backade NOD upp.

För ett par år sedan grundade riskkapitalbolaget Altor koncernen Network of Design (NOD) genom att slå ihop ett antal bolag inom möbler och formgivning. Nu får gruppen ett nytillskott i och med ett förvärv av leksaks- och inredningsbolaget Kids Concept.

”Vi har aldrig tänkt tanken att ta in ytterligare en partner i bolaget, men med NOD kändes det som den perfekta partnern” säger Kids Concept-grundarna Anna Enander och Amelie Råberg som är vd respektive marknadschef i bolaget.

Duon säger att bolaget haft en fantastisk utveckling sedan starten 2007. Omsättningen låg på omkring 100 miljoner kronor under 2021, upp från cirka 80 miljoner föregående år och en fördubbling om man går tillbaka till 2019.

Gillar inte plast – och mellanchefer

Bolaget har riktat in sig på möbler och leksaker i hållbara material, framför allt i trä. Plast har varit bannlyst. Det har faktiskt även mellanchefer varit. 

“Vi föredrar korta beslutsvägar och snabbt agerande”, sa Amelie Råberg när hon berättade om företagsfilosofin för Breakit sommaren 2021

Noterbart är Kids Concept finns på cirka 30 marknader och export från basen i Borås står för hela 80 procent av försäljningen. 

Framöver kommer Kids Concept alltså att ingå NOD, eller i “nätverket” som det uttrycks i torsdagens pressmeddelande. Hur mycket NOD får betala framgår inte. 

“Vi har fått mycket stort intresse från andra designbolag att komma in i nätverket, det är därför extra roligt att kunna presentera och välkomna Kid’s Concept då vi vid vårt första möte kände att de passade perfekt in med sina produkter och sitt starka team. De känns redan som en självklar del i nätverket”, säger NOD:s vd Therese Hillman som fram till förra vintern var vd för det börsnoterade bolaget Net Ent, verksamt inom betting och kasino. 

Läs mer