Techprofilerna om 2022 – Web 3.0, NFT:s och AI-shopping (och detta tar de med sig från 2021)

BreakitTechbolag
Breakit har pratat framtid – och bäst/sämst 2021 med ett gäng techprofiler.

Breakit har pratat framtid – och bäst/sämst 2021 med ett gäng techprofiler.

Breakit

Breakit

Vilken är hetaste tech-trenden 2022? Vi har snackat med ett gäng profiler om framtiden – och samtidigt passat på att se tillbaka på 2021: vad tar de med sig och vilken var största besvikelsen?

Gulfem Toygar, Sverigechef på Amazon 

Vad tror du blir den hetaste tech-trenden 2022?
”Jag tror att en stor trend kommer att vara den nya sortens butik med världens mest avancerade shoppingteknologi, utan köer och inga kassor, bara grab and go! Som exempelvis Amazon Go”. 

Vad kommer du minnas från tech-året 2021?
”Jag måste säga ökningen av elfordon”.

Vilken var den största besvikelsen 2021?
”Ingen tvekan om att det var att coronapandemin inte försvann från jordens yta”.

Vilket är ditt viktigaste professionella mål för 2022?
”För 2022 vill jag att vi ska fortsätta glädja våra svenska kunder”.

Har du något nyårslöfte – om så, vad är det för löfte?
”Mitt nyårslöfte är definitivt att behålla ett positivt tankesätt”.

Henrietta Fromholtz, grundare Off Script

Vilken kommer vara den hetaste tech-trenden 2022? 
“Svårt. Vi alla trodde väl att covid skulle ha en kortare livslängd och där med inte påverka till samma grad som det nu har gjort. Så vem vet hur vi formar efterfrågan 2022… Men jag är absolut pepp på att se vad som mer kommer att dyka upp inom Quick Commerce. 

Dock mest exalterad över vad jag som individ kommer att erbjudas för att bättre kunna driva egen business. Tjäna tusenlappar på TikTok, hyra ut min bil och hem, min hobby som kurs och driva egen e-handel utan inventarie”.

Vad kommer du minnas från tech-året 2021? 
“Alla olika jobba-hemma-verktyg jag hunnit testa. Ännu inte slutat upp med vilka jag gillar mest. Fortsätter in i 2022”.

Största besvikelsen 2021? 
“Av att läsa har vi kommit långt inom femtech, men var finns tekniken som förenar gravida med sjukvården och eftervården? Eko eko eko”.

Har du något nyårslöfte? Om ja, vad?
“Jag har som nybliven mamma fått uppleva den fortsatt icke jämställda situation vi har i branschen. Så ett nyårslöfte jag har är att påbörja en förändring och på detta uppmuntra fler kvinnor att ta steget in i tech”.

Shervin Razani, serieentreprenör och vd på Jurek

Vad tror du blir den hetaste tech-trenden 2022?
“Tror att foodtech kommer fortsätta öka intresse, innovation och trend. Nästa steg kommer vara leveranser, utanför stadskärnor med ännu större impact av hållbarhet.”

Vad kommer du minnas från tech-året 2021?
“Så många kapitalanskaffningar som genomfördes så enkelt, mer eller mindre räckte väldigt bra powerpoints…”

Vilken var den största besvikelsen 2021?
“Att jag inte hittade nästa Unicorn”.

Vilket är ditt viktigaste professionella mål för 2022?
“Att öka fokuset i de bolag jag är engagerad i och kunna ta nästa nivå med ett antal av dom. Att Jurek tar nästa steg att närma sig en halv miljard i omsättning.”

Har du något nyårslöfte – om så, vad är det för löfte?
“Brukar generellt inte ha det, snarare sätta upp mål i stora penseldrag och försöka nå dom. Till exempel öppna nytt kontor, region eller göra saker snabbare. Tempo är sjukt underskattad vapen haha.”

Siduri Poli, medgrundare av Changers Hub och ängelinvesterare

Vilken kommer vara den hetaste tech-trenden 2022?
“Jag tror att de som är i framkant digitalt kommer att fokusera på att försöka förstå sig på web 3.0 och NFT samt hur de kan bli ännu mer nära sina kunder/potentiella kunder på redan existerande plattformar, med andra grepp som transparens kring hållbarhet och inkluderingsarbete”.

Vad kommer du minnas från tech-året 2021?
“Alla zoom möten :) och att jag ångrar att jag inte ägde aktier i det bolaget :) skämt åsido är det fantastiskt hur många som visat sig agila och förändringsbenägna och innovativa. Jag har blivit så inspirerad av så många under 2021”.

Största besvikelsen 2021?
“Att pandemin verkar fortsätta in på nästa år men annars är det nog inte så mycket”.

Har du något nyårslöfte, om ja – vad?
“Ett av dem är ironiskt nog att gå mer offline”.

Petter Hedborg, vd för Modular Finance

Vad ser du blir den hetaste tech-trenden 2022?
“Sånt här är extremt svårt att sia om. Men, att IT-säkerhet är ett allt mer relevant område framåt tror jag de flesta är överens om. Det kommer att bli en instrumentell del för samtliga IT-bolag att ha koll på och det är ett budgetområde där vi vd:ar generellt sett har svårare att våga vara snåla”.

Vad kommer du att minnas från techåret 2021?
“För egen del är det alla börsnoteringar som jag kommer att minnas bäst. Vi är inte bortskämda med underliggande tillväxt på vår marknad (IR-verktyg till noterade bolag och analysverktyg till bank & finans) men det fick vi verkligen se under 2021. Jag tycker också det är kul att fördelarna med att notera sitt bolag fick mer utrymme än nackdelarna detta år. Under 2022 lär det lugna ned sig, men vissa effekter tror jag blir bestående varpå vi får fler bra bolag till börsen”.

Vilken var den största besvikelsen i techbranschen 2021?
“Besvikelse vet jag inte, men jag har nog varit lite förvånad över att det varit sån samstämmighet i remotefrågan och att många, enligt mig som företagsledare, hanterar den lite för förenklat och kortsiktigt. Min absoluta tro är att små och medelstora bolag har en stor fördel i att kunna arbeta tillsammans, fysiskt på ett kontor, minst ett par dagar per vecka. Det är så energi, tagg och inspiration lättat uppstår, tror jag. Dessutom är det min uppfattning att vi människor generellt sett mår bra av miljöombyten, även intradag. Det verkar som att jag är ganska ensam om den åsikten förutom exempelvis Mentimeter som jag tycker skrev ett bra blogginlägg på temat”.

Vilket är ditt viktigaste professionella mål för 2022?
“Jag vill alltid växa. Både personligen som ledare, men framförallt med vår verksamhet i Modular Finance. Jag hoppas att vi kan nå en viktig milestone precis i början på nästa år, och sen ska vi fortsätta accelerera från den plattform vi har byggt. Vi får in en hel del nya duktiga medarbetare nästa år och kommer att fortsätta rekrytera i, i våra mått mätt, hög takt.”

Kommer du ha något nyårslöfte? Om ja, vilket?
“Samma varje år. Träna mer. I år lyckades det faktiskt lite grann i alla fall. Men oftast misslyckas jag”.

Sara Fernström, vd och medgrundare av Blisser, tidigare Hollywoodagent

Vad blir den hetaste tech-trenden 2022?
“NFT kommer växa explosionsartat och skapa helt nya ‘Billion USD’ marknader. År 2022 kommer vi sannolikt att se NFTs överallt; detta inkluderar i filmer, TV-program, böcker och mer. NFT är en del av den digitala ekonomin och håller på att bli mainstream eftersom de tillåter människor att äga något som representerar en del av något som är större än dem själva - ett konstverk eller en karaktär, till exempel.”

Vad kommer du minnas från tech-året 2021?
“Har varit ett fantastiskt år för alla oss entreprenör där VC-firmorna tävlar om att få investera i de bästa bolagen och proaktivt når ut till oss.”

Största besvikelsen 2021?
“Jag hade hoppats Sverige skulle ha gjort mer för att locka topp-talang till Sverige. Med nuvarande regleringar har vi istället valt att anställa topp-talanger i våra andra hubbar runt om i världen t ex i New York.”

Har du något nyårslöfte?
“Jag brinner för att bidra till att stoppa klimatförändringarna och mitt löfte är att skala upp Blissers bidrag till klimatet så mycket jag bara kan, samtidigt som vi möjliggör för våra användare att sprida glädje via Blissers unika video-meddelanden från världsstjärnor.”

Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet 

Vad ser du blir den hetaste tech-trenden 2022?
“Jag tror att vi kommer att få se en ytterligare acceleration för digitaliseringen under 2022.  Även om den har pågått sedan mitten av 90-talet så finns det oerhört mycket kvar att göra och mycket i bostadsaffären sköts fortfarande analogt. För oss handlar det exempelvis om att utveckla nya AI-tjänster för mer personaliserat innehåll och att fatta ännu smartare affärsbeslut för saker som prognoser och prissättning med hjälp av ny och bättre mjukvara”.

Vad kommer du att minnas från techåret 2021?
“Något som stått ut under året är alla säkerhetsincidenter och nedtid som drabbat många organisationer och bolag. Vi på Hemnet har satsat mycket på vår egen IT-säkerhet och vi har lyckats hålla en mycket hög tillgänglighet för vår tjänst, men detta är självklart ett område vi fortsatt lägger fokus på”.

Vilken var den största besvikelsen i techbranschen 2021?
“För just bostadsplattformar har nog iBuying varit ett tema där det skett ett uppvaknande under året. Stora aktörer har plöjt ned omfattande resurser i system för att köpa bostäder med en värdering baserad på algoritmer och sedan sälja dem dyrare vilket har visat sig vara väldigt svårt att lyckas med. Det är en påminnelse om att det är viktigt att använda AI och machine learning på rätt sätt och förstå både möjligheter och begränsningar med dessa teknologier. Och det är också tydligt att mäklaren även i framtiden kommer att spela en avgörande roll i bostadsaffären med en unik förmåga att lotsa köpare och säljare genom processen”.

Vilket är ditt viktigaste professionella mål för 2022?
“2021 har varit ett väldigt spännande och intensivt år för oss som bolag och för mig personligen. Inför nästa år ser jag fram emot att tillsammans med mina kollegor ta Hemnet till nästa nivå, både när det gäller produkt- och affärsutveckling, men även genom att stärka organisationen. Vårt främsta fokus är att skapa och utveckla de bästa tänkbara produkterna för våra kunder”.

Kommer du ha något nyårslöfte? Om ja, vilket?
“Inför årets slut så tycker jag att det är bra att stanna upp, reflektera och summera året som har gått samt tänka igenom vad jag ska fokusera på nästa år. Men jag brukar inte avge några nyårslöften”.

Anna Bäck, vd Kivra

Hetaste tech-trenden 2022?
“Fortsatt högt fokus på cyber security. Att utöka användandet av AI för både för “defence” och “crime” inom cyber security”.

Vad kommer du minnas från tech-året 2021?
“Covidbeviset. Fantastiskt samarbete mellan privat och offentlig sektor resulterade i snabb, kostnadseffektiv och användarvänlig lösning”.

Största besvikelsen 2021?
“Privatspaning kopplat till tech är logistikbranschens last mile som ju exploderat både inom mat och varor, finns mycket att göra kring hållbarhetsområdet för såväl medarbetare som transporter (jag möter dagligen bensinmoppar i 40km/timme på cykelbanorna som levererar från restauranger)”.

Vilket är ditt viktigaste professionella mål för 2022?
“Fortsätta resan från digital brevlåda till en bättre plats för dina viktigheter och göra Kivra till en än bättre och mer relevant tjänst för både företag, myndigheter och privatpersoner”. 

Nyårslöfte?
“Skapa mer tid för reflektion och personliga samtal”.

Daniel Redgert, PR-profil

Vad kommer du minnas från tech-året 2021?
“Året som Breakit tog ett ännu större kliv mot att bli ett Hänt i Veckan för techvärlden. Jag minns även min och Boxbollen-brödernas biltrip på den engelska landsbygden för att filma kändissamarbeten, de körde så snabbt (men lagligt snabbt) att jag trodde att jag skulle dö, men jag överlevde och det resulterade i samarbeten med reality-stjärnan Gemma Collins (jag valde) och fotbollsikonen John Terry (bröderna valde). Och sen såklart allas våran superentreprenör och börs-vd Pernilla Nyrensten!”

Största besvikelsen 2021?
“Nicks har kommit till UK vilket vi glädjs åt, men just mina favorit-bars har jag inte hittat än, så ska prata med Johanna, Maria och Stefan där för att se hur vi löser det. Och jag är besviken på mig själv för att jag fortfarande inte tagit körkort så att jag kan köpa en elbil via Carla.se, Nordens första e-handel för begagnade elbilar, sänka min ränta på lånet för bilköpet via Anyfin, och sedan ladda min nya Tesla med en laddbox från Charge Amps.” 

Vilket är ditt viktigaste professionella mål för 2022?
“Jobba ännu mer med att hotta till IR – det finns tusen saker man kan göra för att modernisera alla equity narrative som ska skrivas, first day of trading-event som ska produceras och se till att kvartalsrapporterna får PR-spinn i media. Och bygga vidare på vårt London-kontor, och hitta kontorslokal till våra första kollegor som vi anställt i Berlin. Vi behöver ha en fysisk adress att förvara alla Stronger-plagg vi ska marknadsföra på i Tyskland.”

Har du något nyårslöfte?
“Leva livet till dess fulla potential och ta mer tid till att unna mig en margarita då och då. Hoppas Budbee inför fossilfria drink-leveranser inom kort. “

Ps. Alla bolag som Daniel Redgert nämner är sådana han jobbar med.

Läs mer