Tunga profiler köper Euroflorist – som nu ska bli techbolag

Eurofloriste-handel

På bild: Magnus Silfverberg, Johan Tjärnberg och Jacob Tolleryd

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Flera techprofiler gör gemensam sak och köper blomsterfirman Euroflorist av riskkapitalbolaget Litorina som länge velat sälja innehavet.

En av köparna, Magnus Silfverberg, sätter sig själv i vd-stolen och han ska nu omvandla blomsterföretaget till ett “riktigt techbolag”.

Det är en namnkunnig skara som står som köpare av den Malmöbaserade blomsterfirman. 

I sammanslutningen som köper finns bland andra Magnus Silfverberg (tidigare vd för Betsson och informationsbolaget Bisnode), Johan Tjärnberg (vd för Trustly), Richard Båge (serieentreprenör och grundare av bland annat Mediaplanet, tidig investerare i Storytel), Jakob Tolleryd (grundare av Compricer och partner på Verdane), NEA Partners (Stockholmsbaserat investeringsbolag som grundades av Jacob Brögger och Erik Ekfeldt 2017), Inbox Capital (familjen Wattins investeringbolag) samt Tagehus (ägs av familjerna Ljungberg och Holmström). 

Euroflorist grundades 1982 och beskrivs som den ledande europeiska e-handelsplattformen för blommor. Omsättningen ligger kring 1,5 miljarder kronor. 

”Euroflorist har starka varumärken och en ledande marknadsposition i sina marknader. Vi kommer investera långsiktigt i verksamheten med ambitionen att utveckla ett ännu bättre bolag”, säger Magnus Silfverberg som nu tar över vd-stolen efter Per Lindsjö som lämnar bolaget. 

Den nya styrelsen i Euroflorist kommer att utgöras av Johan Tjärnberg, Magnus Silfverberg och Jakob Tolleryd.

Parterna avslöjar inte köpeskillingen.

”Jag kan inte säga det exakta priset för bolaget, men det är en stor affär även om vinsten förra året var aningen covid-boostad. Tillväxten under pandemin har varit extrem”, säger Magnus Silfverberg till Dagens Industri. 

Blomstrade under pandemin

Bolaget, som har cirka 165 medarbetare, redovisade ett resultat före skatt om 175 miljoner kronor för 2020, upp från 7 miljoner föregående år. 

Omsättningstillväxten var nästan 60 procent i fjol, och i kölvattnet till den stora efterfrågan under pandemivåren 2020 följde en skur av klagomål

Breakit har tidigare rapporterat att Littorina länge velat göra en exit. Riskkapitalbolaget har varit ägare sedan 2007 och fått jobba mycket med chefsrekrytering under de senaste åren. Vd-bytena i Euroflorist har avlöst varandra sedan 2015. 

”Euroflorist är ett fint och lönsamt bolag som funnits länge. Samtidigt finns en stor utvecklingspotential, ambitionen är att göra det till ett riktigt techbolag. Ur det perspektivet är företaget lite av en oslipad diamant”, säger Magnus Silfverberg till DI. 

Som techbolag inom blomsterbranschen kommer Euroflorist att bland annat konkurrera med startupen Lalaplants som satsar på e-handel och hemleverans av växter, krukor och olika tillbehör. 

Läs mer