Svenska Amazon vidöppet för bedragare – hundratals anmälningar: "Fantastiskt dåligt"

Amazone-handel

Polisanmälningarna om bedrägerier vällde in i början av förra året. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

800 anmälningar om id-kapningar på bara sex veckor, rapporterar Svenska dagbladet.
"En del hade ingen aning om att detta hade hänt."

När Amazon lanserades i Sverige i slutet av oktober förra året var det stoppa pressarna-läge för svenska medier. Att världens största e-handelsföretag slog upp sina portar i Sverige var naturligtvis en stor nyhet och många undrade vad som skulle hända nu. Skulle kolossen konkurrera ut den svenska e-handeln och ta över marknaden helt?

Istället slutade lanseringen med en stor skrattfest, felöversatta produkter fick svenskarna att fnissa, ibland något generat. Dessutom har Amazon inte lyckats ta över marknaden och dominera på det vis man gör i exempelvis USA.

Men nu rapporterar Svenska Dagbladet att lanseringen hade ytterligare problem. Trots de enorma resurser bolaget har till sitt förfogande hade de missat att täppa till en basal säkerhetslucka. 

Kunde beställa – med andras personnummer

Det gick nämligen att beställa varor från bolagets sajt genom att använda någon annans personnummer,  enligt SvD. Systemet krävde inte att man legitimerade sig via till exempel bank-id.

"Man kunde utge sig för att vara vem man ville när man handlade på Amazon", säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord som var de som avslöjade många av bedrägerierna. 

I Kramfors hade en man i 20-årsåldern bara läst namnen i en trappuppgång, beställt hem varorna som sedan lämnats utanför lägenheterna eller i porten. Eftersom han skrivit in sitt eget nummer för avisering av leveranserna fick han reda på när de skulle komma och gick helt sonika och plockade upp dem när de kom. 

"En del hade ingen aning om att detta hade hänt. De blev bryskt upplysta", säger Erik Bylund polisen som utredde fallet.

"Problemet i det här var Amazon. Detta var precis när de började i Sverige, deras beställningssida var fantastiskt dålig och osäker."

Men den historien är bara en i mängden. 

Totalt ska det ha kommit in över 900 anmälningar om id-kapningar på Amazon under de första sex veckorna 2021. Det kan jämföras med att det i snitt polisanmäls 1.000 liknande brott varje år, enligt Svenska Dagbladet.

Amazon ska ha täppt till säkerhetshålet sedan i början av 2021.

Läs mer