Så blir du en mindre destruktiv chef – på bara tio minuter

Astrakan Strategisk UtbildningUtbildningLedarskap

Tobias Lundgren

Är du en destruktiv chef utan att veta om det?
Här är några beteenden du bör se upp med – och hur du kan bli av med dem på bara några minuter om dagen.

Alla som läser det här har (troligen) varit där någon gång i livet. På en arbetsplats där chefen får utbrott, favoriserar vissa anställda och endast kommenterar misstagen som görs.

Eller där personen som ska leda hela organisationen plötsligt går upp i rök vid konflikter, sätter orimliga mål och lovar saker som sedan inte hålls.

”Ledarskap är en kompetens som många inte fått träna på”

Det är klassiska tecken på aktivt och passivt destruktivt ledarskap, som i värsta fall kan förgifta hela arbetsplatsen. Är du själv chef och känner igen dig i beteendena som beskrivs här ovanför? Då kan det vara läge för självrannsakan, för både din och dina anställdas skull.

Att vara en destruktiv ledare är inte en kronisk sjukdom.

”De flesta chefer är välmenande, men ledarskap är en kompetens som många inte har fått chansen att träna på innan de blev chefer. Vi måste komma ifrån tankesättet att vissa är födda till att vara ledare”, säger Kelly Odell, ansvarig för ledarskapsutbildning hos Astrakan Strategisk Utbildning.

”Tio minuter om dagen kommer att göra skillnad”

Men den goda nyheten är att destruktiva chefsbeteenden går att vända på ett relativt enkelt sätt.

Astrakan Strategisk Utbildning har utvecklat appen MakeitAppen utifrån forskning om effektivt ledarskap. Appen ger dig dagligen konstruktiva och kreativa uppdrag som gör dig till en bättre chef.

ANONYMT TEST: Är du i riskzonen för destruktivt ledarskap? 

”En viktig del i ett gott ledarskap är att stanna upp och reflektera över vad man gör. Och ledarskapsutbildningar i all ära, men om man inte tillämpar vad man lärt sig så utvecklas man inte. Genom att lägga endast tio minuter om dagen på appen, där man konfronteras med nya idéer för sitt ledarskap, så kommer det att göra skillnad”, säger Kelly Odell.

I appen ingår bland annat:

# Utmaningar och föreläsningar

Föreläsningar och instruktioner från ledande experter kombineras med utmaningar som hjälper dig att sätta tydligare mål, arbeta mer fokuserat och hålla effektiva möten.

Förändrings- och ledarskapsforskare, organisations-psykologer, beteendeekonomer och företagsledare ger dig tips för bättre återhämtning, ökad motivation och engagemang på jobbet.

# Ledarskapsbingo

Vill du utforska något nytt i ditt ledarskap? Appens bingofunktion ger dig dagligen ett bräde med åtta uppdrag och en kort föreläsning med inspiration.

Bland uppdragen hittar du motivationshöjare, problemlösning och samtalstekniker som ökar din effektivitet som ledare.

JUST NU: Kampanjpris på nästa veckosprint med MakeitAppen. Läs mer här!

# Rapporter

Du kan sedan följa dina framsteg vecka för vecka, månad för månad, och se hur ditt ledarskap utvecklas utifrån olika ledarstilar. På en topplista kan du tävla med andra användare och se vem som lyckas samlas flest poäng.

# Veckosprintar

Istället för traditionell klassrumsbaserad ledarskapsträning kombineras appen med veckosprintar.

Veckan startar med motsvarigheten till ett spinningpass för ledare där du under två timmar tränar, nätverkar och sätter mål för veckan som sedan följs upp.

Det du lär dig kan göra hela bolaget bättre

”En jätteviktig del i MakeitAppen är gamification-aspekten, att man hela tiden får små belöningar. Då får man små endorfinkickar samtidigt som man utvecklar sitt ledarskap”, säger Kelly Odell.

Han tror att de flesta chefer skulle kunna gynnas av funktionerna i MakeitAppen. I slutändan kommer hela bolaget att bli bättre.

”Att vara en destruktiv ledare är inte en kronisk sjukdom, brukar jag säga. Det går att bota, och det handlar mycket om kompetens. Om vi genom våra övningar i appen kan ge cheferna kunskap, så kommer de att omvandla den kunskapen till en ökad kompetens som ger en mer harmonisk arbetsplats.”

GUIDE: Så blir du en bättre ledare. Ladda hem den här!

Läs mer