Embracer vill köpa Asmodee för 28 miljarder

Embracer Groupspelbranschenspel

Lars Wingefors, grundare och vd Embracer

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Lars Wingefors börsnoterade spelkoncern Embracer Group siktar på att bli störst på spel i Europa med jätteförvärv.

Spelkoncernen Embracer Group, med bas i Karlstad, har under onsdagskvällen meddelat att de inlett förhandlingar om att köpa brädspelsgruppen Asmodee.

Den initiala köpeskillingen ligger på 2,75 miljarder euro, motsvarande cirka 28 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Förutsatt att transaktionen slutförs, kommer Asmodee bli den nionde operativa gruppen inom Embracer, vilket flyttar Embracer mot att bli ett ledande självständigt globalt eko-system för spel och bli Europas största spelkoncern", skriver bolaget.

Där framgår också att förvärvet ska finansieras med tillgängliga kontanta medel, tillgängliga kreditfaciliteter och nya kreditfaciliteter från Nordea Bank, SEB och Swedbank.

Embracer beskriver det tänkta förvärvet som ett "transformativt steg i Embracers strategi inom spel och underhållning". Asmodee sitter idag på en portfölj med över 970 spel, där Catan, Ticket to Ride, Pandemic och 7 Wonders är ett urval.

"Om förvärvet av Asmodee slutförs, förväntar sig Embracer att ha mer än 9 miljarder kronor i likvida medel för att stödja investeringar i organiskt tillväxt samt möjliggöra förvärvsbaserad tillväxt", skriver Embracer i pressmeddelandet.

Förhandlingarna om förvärv har inletts med Asmodees huvudägare det franska riskkapitalbolag Pai Partners. Utöver denna ägare finns också ett antal minoritetsägare som kan komma att sälja en majoritet av sina aktier för kontanter och behålla ett minoritetsintresse, vilka kommer att omfattas av sälj- och köpoptioner, framgår det av pressmeddelandet.

Efter transaktionen transaktionen skulle PAI få ungefär fyra procent av aktierna i Embracer, samtidigt som minoritetsaktieägarna kan få upp till fyra procent av aktierna beroende på hur de överenskomna sälj- och köpoptionerna utnyttjas.

Embracer meddelar i ytterligare ett pressmeddelande att de avser att ta in 5,5 miljarder kronor i en riktad nyemission av B-aktier. Nyemissionen riktar sig till svenska och internationella institutionella investerare.

Asmodees siffror från pressmeddelandet om affären:

  • Den kombinerade koncernen kommer på pro forma basis ha fler än 11.300 anställda och kontrakterade medarbetare i fler än 50 länder. 
  • Pro forma försäljning för Asmodee under detta kalenderår uppskattas till 1,1 miljarder euro.
  • Pro forma justerad EBITDA uppskattas till 240 miljoner euro.

Läs mer