Börspoddens John Skogman: ”Att förlora pengar är bästa läxan”

Bokpodden

Erika Eliasson, John Skogman och Erik Wahlin.

Breakit

Breakit

Börspoddens John Skogman är veckans gäst i Bokpodden. Han läser Jonas Bernhardssons uppdaterade ”Investera som mästarna” tillsammans med Erika och Erik, en bok som får tre tummar upp.

Veckans gäst i Bokpodden är John Skogman, investerare, trader och en av programledarna i den omåttligt populära Börspodden.

Som titeln avslöjar är investeringar och börsen också temat i veckans bok: Jonas Bernhardssons ”Investera som mästarna”, en riktig favorit som i höst kommit ut i en omarbetad och uppdaterad version.

”Jag tycker att boken bara blir bättre och bättre”, säger John Skogman.

Författaren berättar om ett drygt dussin investeringsmästare som verkat de senaste hundra åren, deras strategi, personlighet och liv.

”I boken beskrivs bland hur dessa investerare är uppväxta och hur uppväxten haft för betydelse för deras investeringsstrategi”, säger Bokpoddens programledare Erika Eliasson.

Flera av de tidiga mästarna, som Benjamin Graham, är färgade av den stora depression på 1930-talet, där de själva eller deras vänner och familj förlorade mycket eller allt.

”Att förlora pengar är förmodligen den bästa läxa man kan få som investerare. Och det är bra att göra det tidigt än att göra det sent, för det är väldigt lätt att tro att man är duktig när man egentligen bara haft tur”, säger John Skogman.

Dessutom saltar författaren med ett några riktiga avskräckande exempel, en gång upplyfta investerare som förlorat allt genom högmod, slarv eller extrem risktagning. De positiva exemplen, mästarna, har en sak gemensamt: de är långsiktiga och de är disciplinerade. I övrigt varier deras strategier kraftigt.

”Det tycker jag är så kul med börsen, att det finns så extremt många olika sätt att tjäna pengar på, allt från att vara kortsiktig trader till att, som Buffett, aldrig sälja”, säger John Skogman.

Det är inte första gången John Skogman är gäst i Bokpodden. Förra gången, i avsnitt 40, valde han att läsa Peter Bevelins bok från år 2016 med den fantastiska titeln ““All I Want To Know Is Where Im Going To Die So I’ll Never Go There”, som är ett citat av Warren Buffetts parhäst Charlie Munger. Och även denna gång är Buffett och Munger tydligt närvarande. Den legendariska investerarduon löper som en röd tråd i boken.
”Det väldigt tydligt att Jonas Bernhardsson gillar Buffett”, säger Bokpoddens andra programledare Erik Wahlin.

Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.

Fakta: Bokpodden/Investera som mästarna

Podden publiceras: Onsdag den 15 december 2021.
Veckans gäst: John Skogman.
Veckans bok: ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson (2021 års upplaga).
Förlag: Lind & Co.
Antal sidor: 275.
Utgivningsdatum: 1 september 2021.

Läs mer