Fick anonym donation på 320.000 kronor – nu ska den eldas upp

Liselotte Jansson, generalsekreterare Alzheimerfonden. Foto: Press/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Vi har ingen aning om var pengarna kommer ifrån", säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden till Dagens Nyheter.

Allt började för tre år sedan. Då damp det ner ett kuvert på Alzheimerfonden i Stockholm. I kuvertet låg ett nummer av Svensk Damtidning och 320.000 kronor i gamla 500-lappar. 

Det fanns också en lapp där avsändaren förklarade att hen hade tröttnat på bankernas nollränta och hoppades att pengarna kunde användas till forskning istället.

"Det stod God Jul också", säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden till Dagens Nyheter.

Men det var då problemen började. Eftersom sedlarna var gamla skickade fonden in dem till Riksbanken och hoppades att de skulle gå att växla in till nya sedlar.

Men där tog det stopp. 

För att kunna växla in pengarna krävs nämligen att Riksbanken vet vem som har skänkt dem och, kanske ännu viktigare, hur den personen har tjänat sina pengar. Reglerna finns för att förhindra bland annat penningtvätt.

Men eftersom donationen var helt anonym, Alzheimerfonden hade bara lappen och numret av Svensk Damtidning att gå på, var det omöjligt att veta var de kom ifrån.

Nu kommer pengarna istället eldas upp och bli fjärrvärme. 

Liselotte Jansson tycker att regelverket borde ändras för ideella organisationer som samlar in pengar till välgörenhet.

"Det är ett problem. Vi får ofta testamenterade donationer och det är omöjligt för släktingar att veta varför moster Anna med alzheimer hade 100 000 kronor hemma. Det måste finnas ett undantag för oss. Riksbanken kan ju inte jämföra oss med ryska oligarker."

Läs mer