Omstritt bolag vill ta Jocke & Jonna till börsen

Influencer PanelinfluencersBörs

Jocke och Jonna. Foto: Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Influencer Panel, som är grundat av sociala medier-profilerna Joakim Lundell, Jonna Lundell och Danjal Kanani, kan vara på väg mot en börsnotering.

Det är skandalomsusade bolaget Capital Conquest som lagt fram ett förslag som skulle innebära att influencerbolaget tar bakvägen in på börsen.

Med på planerna är även tv-kändisen Samir Badran och fitnessprofilen Denice Moberg.

Radarparet Joakim och Jonna Lundell är två av Sveriges absolut största sociala medier-stjärnor med cirka 1 miljon prenumeranter på Youtube och med egen reality-serie på Kanal 5. Nu kan duon, tillsammans med en rad andra profiler, vara på väg att sätta ett av sina många bolag på börsen. 

För den som inte är van vid börsförvärv kan upplägget nedan kännas lite rörigt, men vi tar det från början. 

Omvänt förvärv

Det är via en kallelse till en extra bolagsstämma i det för många okända it-bolaget Newton Nordic som planerna blir kända.

Capital Conquest, som är största ägare i Newton med 23 procent av aktierna, vill att Newton förvärvar Influencer Panel genom att trycka nya aktier och betala med dessa.

Följden blir att ägarna till Influencer Panel blir storägare i Newton. Det kallas omvänt förvärv, eller att man tar köksvägen till börsen eftersom det inte är den vedertagna vägen till att bli ett noterat bolag. Men helt unikt är det inte. 

Capital Conquest, som inte har ett helt fläckfritt förflutet (mer om det nedan) vill också att den nuvarande förlustbringande it-verksamheten i Newton tas bort från börsen och delas ut till de nuvarande ägarna. Tanken är med andra ord att börsplatsen ska tas över av det bolag som håller på att byta namn till Influcencer Panel. 

Kändisstyrelse

Köpeskillingen uppges ligga på nästan 50 miljoner kronor, något som kan växa via en tilläggsköpeskilling vars storlek är beroende på hur snabbt influencerbolagets kunddatabas växer.  

“Bolaget är en ny digital mediaplattform byggd av influencers för influencers, grundat av de mycket välkända Danjal Kanani, Joakim Lundell och Jonna Lundell, vilka alla har en lång erfarenhet inom digital marknadsföring och sociala medier”, skriver Capital Conquest i förslaget och fortsätter: 

“Den digitala plattformen skapar möjligheter för både stora och små influencers att kunna sälja annonsutrymme till betydligt större aktörer som de tidigare själva inte kunnat nå och arbeta med”. 

Capital Conquest lägger även ett förslag avseende styrelsen i influcerbolaget som alltså snart kan vara noterat: Joakim Lundell, Jonna Lundell, Danjal Kanani (brukar benämnas som ekonomiansvarig i Jocke & Jonna AB), Felix Lehner (grundare av padelföretaget Techton of Sweden) och Emil Åkesson (tidigare bland annat vd för el-sparkscykelbolaget Circ i Norden) .

Bland ägarna i Influencer Panel hittas, enligt stämmokallelsen, även träningsinfluencern Denice Moberg samt Samir Badran, bland annat programledare för TV4:s Talang. 

“Har sedan jag investerade i Influencer Panel trott starkt på konceptet och på ledningsgruppen som arbetar dagligen med projektet. Är övertygad om att detta kommer revolutionera sättet företagen idag marknadsför sig på. Influencer Panel löser ett välkänt problem för många influencers – och det är därför jag tror så starkt på tjänsten”, citeras Samir Badran i meddelandet från Capital Conquest. 

Blev utslängt från NGM

Investeringsbolaget Capital Conquest var under 2019-2020 inblandat i turerna kring bränslebolaget Smart Energy, en tid hajpat av ett stort antal småsparare. Capital Conquest fick i efterdyningarna bland annat böter på 25 miljoner kronor av Finansinspektionen för att inte ha anmält transaktioner med aktier i Smart Energy i tid. 

Smart Energys aktie blev sedermera utslängd från handelsplattformen Nordic SME och i beslutet, som går att hitta här, fick Capital Conquest kraftig kritik och det beskrevs hur Smart Energy "systematiskt och återkommande" överskridit handelsplatsens regelverk. 

Ordförande för Smart Energy var då Glenn Renhult, vd för Capital Conquest och den som står som avsändare i den ovan nämnda kallelsen. Han var för nästan tio år sedan inblandad i den uppmärksammade härvan kring Värmlands Finans och dömdes då till fängelse i tingsrätten för sin inblandning i den affären. Han friades sedan från stora delar av åtalet i hovrätten. Konsekvensen blev dagsböter för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Newton Nordic, som i nuvarande form alltså åker ut från First North om planerna går i lås och som har flera andra ägare än Capital Conquest, har också skickat ett pressmeddelande. I det skriver bolaget att det tagit emot begäran om extrastämma från huvudägaren Capital Conquest. 

“Newton Nordic har just nu inga mer kommentarer”, heter det vidare.

Läs mer