Sök

Så mycket tjänar anställda på Facebook och Google – i Sverige

GoogleMeta
​Sam Rihani Sverigechef Facebook och Anna Wikland Sverigechef Google. Foto: Pressbild/TT/Montage

​Sam Rihani Sverigechef Facebook, Anna Wikland Sverigechef Google. Foto: Pressbild/TT/Montage

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Så ser löneläget ut hos techjättarna.


Hur bra (eller dålig) lön betalar egentligen techbolagen sina anställda i Sverige? Den frågan mynnade ut i en kartläggning av 225 heta bolag där vi fick våra frågor besvarade.

Några snabba slutsatser gör gällande att lönerna är höga inom den snabbväxande SaaS-sektorn, som i regel också kräver en större andel programmerare vilket trissar upp lönerna. Bolagen inom finans ligger också högt, tillsammans med bolag som har rötter i USA. 

Och det är just de amerikanska techjättarna som dominerar i toppen. På första plats landar Google där vi beräknar snittlönen till 141 404 kronor. Enligt våra beräkningar arbetade 357 personer på Google i Sverige under förra året. 

Facebook är inte alltför långt bakom och kniper i sin tur andraplatsen med 136 933 kronor i snittlön och 60 anställda. 

Spotify fyra på listan

Det första svenska bolaget på listan är Spotify som landar på plats fyra, vilket bolagets HR-direktör Katarina Berg förklarade så här;

"Den genomsnittliga lönen på Spotify reflekterar vår globala närvaro där medarbetare i länder med ett högre löneläge än Sverige också ligger med i jämförelsen, exempelvis USA”.

Yubico, med Stina Ehrensvärd i spetsen, ligger trea på listan. Bolaget är grundat i USA och siktar nu på att omsätta en miljard kronor i år. 

Det är stora skillnader i löner, uppemot 130 000 kronor, mellan de bolag som betalar mest – och minst. Här hittar du hela lönelistan med 225 heta techbolag i Sverige.

Så här gjorde vi sammanställningen:

Utgångspunkten har varit gruppen av bolag som Breakit brukar bevaka, helt enkelt det vi brukar kalla Sveriges nya näringsliv. Därefter har vi skalat bort bolag som ännu inte riktigt kommit så långt i sin utveckling och inte sällan håller extra hårt i alla kostnader. Bolagen på listan har därför minst tio anställda.

Därefter har vi letat fram årsredovisningen för år 2020 för bolagen i den återstående gruppen, cirka 230 bolag. 

I strävan efter en enhetlig metod, för att kunna göra en rättvis ranking och kunna göra intressanta jämförelser, har vi sedan utgått från raden personalkostnader i resultaträkningen (oavsett vad bolagen uppger i notverket) och sedan dividerat med 1,42 för att dra av för sociala avgifter (+32% på lönen) och övriga personalkostnader (utbildning, konferens, pension, etc). I nästa steg har vi delat med antalet anställda i snitt under 2020 och därefter med tolv för att få fram ett månadssnitt. 

Då har vi fått fram en schablonmässig bedömning om månadslönen på det aktuella bolaget. Ibland kan det faktiska snittet ligga högre eller lägre (se fotnoter om Swish och Bambuser ovan) beroende på flera faktorer, men vi menar att detta är den bästa och mest enhetliga bedömning vi som utomstående betraktare kan göra.

Läs mer