Sök

I mörkret mötte jag tech-entreprenören som konkade – och fick hans oväntade story

InstabridgeLundells vecka

Stefan Lundell fick ett oväntat möte i elljusspåret.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell avslöjar denna vecka vad han egentligen gör i löparspåret.

Den beckmörka skogen omslöt mig och det enda jag hörde var mina egna, ansträngda flåsningar.

Då, från ingenstans, dök han upp i skuggorna framför mig. Mitt på elljusspåret.

Det var säkert tre, fyra års sedan vi senast hade setts. 

Då var han entreprenören bakom ett av Sveriges mer omskrivna techbolag. Massivt uppbackad av några riktigt tunga riskkapitalister och med ambitionen att erövra världen med sin tjänst. 

Men bara något år senare var bilden en helt annan. Efter att ha jagat efter nytt kapital under en längre tid tvingades han konstatera att kassan var tom och bolaget sattes i konkurs. 

När konkursen blev känd minns jag att det för oss som stod vid sidan om framstod som ett rejält misslyckande. Nästan ett fiasko.

För trots alla haussiga artiklar (bland annat på Breakit) och explosiv användartillväxt lyckades han inte ställa om till lönsamhet när tillväxten dalade. 

Nu stod han alltså framför mig igen och jag ville så klart höra hur det var att varit med om en sådan resa. Först hyllad med oanade möjligheter – och sedan konkurs och gameover.

Svaret han gav gjorde mig faktiskt både inspirerad och ännu mer nyfiken. 

Jag är uppväxt i en tradition inom ekonomijournalistiken där konkurs är något extremt negativt, på gränsen till kriminellt. Även om man utåt sett pekat på den amerikanska traditionen där en konkurs anses vara en merit och erfarenhet att placera på CV:et så har det i praktiken varit något som solkat ner en persons anseende.

Men i Breakits journalistik har vi försökt att vända lite grand på det här perspektivet. Självklart ska vi kritiskt granska konkurser och söka efter eventuella oegentligheter. Fast vi vill också försöka leta lärdomar från de inblandade och dela dem vidare till andra entreprenörer. Lär av andras misstag skulle man kanske beskriva den journalistiska ansatsen med. 

Därför var det så inspirerande och kul att höra den här entreprenören under elljuslampornas sken helt frankt beskriva dagen då konkursen blev ett faktum för en av hans bästa.

“Så var det faktiskt. Jag hade ju väntat mig att folk skulle bli arga. Självklart blev våra anställda ledsna men de förstod varför det blev konkurs. Att de sedan blev erbjudna jobb från rekryterare samma dag som konkursen blev officiell hjälpte så klart till”, berättade entreprenören.

Och från investerarhåll var det inte heller några sura miner:

“När jag ringde mina investerare var ingen arg. De flesta frågade om jag tänkte göra en ny startup och sa hör av dig om du behöver kapital. Jag var impad över hur väl VC-bolagen och änglarna hanterade det. Men alla visste riskerna med att bygga den här typen av bolag och insåg att vi inte kunde göra något mer”.

I dagsläget hade han inga konkreta planer på att köra igång ännu en startup utan kör idag vidare som vd för ett riskkapitalbackat SaaS-bolag.

Fast däremot var han sugen på att mer strukturerat berätta om sina lärdomar från konkursen. Gör det på Breakit, uppmanade jag honom innan jag lufsade hemåt i mörkret. 

Han lovade att återkomma med ett svar men gav mig direkt klartecken att avslöja hans namn – Niklas Agevik, grundare Instabridge.

Trevlig helg!

PS. Jag har offentligt lovat att skapa Sveriges största ekonomipodd. Förra veckan blev något av en rivstart men jag ska vara helt ärlig – det krävs ännu fler lyssnare för att lyckas. Detta avsnitt bjuder vi bland annat på heta uppköpsrykten, Ivar Arpis lönerusning, internbråk i Draknästet-profilens miljardbolag och veckans köp och sälj. In och lyssna här!

Läs mer