Booksquare vill skapa ett Spotify för kurslitteratur: "Betydligt billigare"

Booksquare Streaming Edtech
Booksquare vill skapa ett Spotify för kurslitteratur: "Betydligt billigare"

Bröderna Simon och Filip Hedlund har tillsammans grundat edtech-bolaget Booksquare.

Matilda Andersson

Nyhetschef

Edtech-bolaget Booksquare hoppas kunna spara pengar åt tusentals studenter genom att kapa kostnader för kurslitteratur.
"Det är tydligt vilket behov det finns av den här tjänsten", säger Filip Hedlund, som tillsammans med sin bror Simon Hedlund grundat bolaget.

"Det var Simons flickvän som i ren frustration undrade varför det inte fanns en sån här typ av tjänst när hon skulle beställa kurslitteratur för tusentals kronor", säger Filip Hedlund, vice VD och medgrundare av edtech-bolaget Booksquare.

Han fortsätter:

"Simon insåg direkt potentialen och tillsammans skapade vi Booksquare".

Booksquare kan enklast beskrivas som en typ av Spotify för kurslitteratur – en streamingtjänst med syfte att kapa kostnader för studenter.

Idén går ut på att erbjuda tusentals e-böcker inom kurslitteratur och facklitteratur via en prenumerationstjänst till en, enligt bröderna, låg fast månadskostnad.

"Det kommer att göra studietiden betydligt billigare", säger Simon Hedlund och tillägger att tjänsten även kommer innehålla "smarta funktioner för att effektivisera studierna".

Lansering av Booksquare, med basen i Borlänge, förväntas ske nu under hösten. 

"Arbetet med att bygga den tekniska plattformen har pågått under flera månader. Vidare har vi ägnat året åt att träffa förlag, sätta ihop en bra organisation och ta in ett antal finansiärer", säger Filip Hedlund.

Bröderna Simon och Filip Hedlund, hemmahörande i Dalarna, har tillsammans grundat edtech-bolaget Booksquare.

Att driva bolag som bröder ser vi som en fördel

Målet är att studenterna ska kunna hitta majoriteten av den kurslitteratur de behöver via tjänsten. 

Bröderna har redan innan lansering sett ett stort intresse hos målgruppen.

"Det är tydligt vilket behov det finns för tjänsten. Vi har nyligen påbörjat marknadsföringen och passerade ganska snabbt tusen studenter som har föranmält intresse på vår hemsida", säger Filip.

Vilka förlag är klara som samarbetspartners?

"Vi är mitt uppe i processen att ingå avtal med förlagen och har för närvarande över tre tusen titlar. Vi kan i nuläget inte kommentera vilka förlag som hittills gått med, men målet är att kunna erbjuda så mycket relevant litteratur som möjligt".

Tjänsten lanseras till en början i Sverige men brödernas plan är att framöver kunna expandera till andra delar av världen. 

Hur fungerar det att bygga bolag tillsammans med sin bror?

"Att driva bolag som bröder ser vi som en fördel. Vi har olika styrkor men tänker på det stora hela lika, vilket gör att vi kan jobba väldigt effektivt och friktionsfritt", säger Filip Hedlund.

Bolagets styrelse består förutom av bröderna Hedlund även av ledamöterna Patricia Diaz, Per Wolf och ordförande Lena Lagestam.

Läs mer

Viaplay spänner bågen än hårdare – går in i fem nya länder

Amazons Sverigechef om jättens satsning: “Vi anpassar oss efter vad svenskarna vill ha”

Netflix bekräftar förvärv av Roald Dahls katalog

Läs fler artiklar
LÄS MER