Urb-it + Alibaba = kraftig kursuppgång på börsen

Urb-itAmazonlogistik

Lage Jonason.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Urb-it stiger kraftigt på börsen - igen.

Denna gång är det Alibaba som ligger bakom uppgången.

Transportbolaget Urb-it, som till nästan 40 procent ägs av finansprofilen Lage Jonason, har haft det tufft på börsen sedan noteringen 2017. Men nu ser bolaget och aktien ut att göra en stark comeback.

På tisdagen stiger aktien ytterligare drygt 20 procent efter att bolaget, som är fokuserade på miljövänliga så kallade last mile-transporter, på morgonen meddelat att bolaget tecknat ett tvåårigt avtal i Frankrike med den kinesiska e-handelsjätten Alibabas logistikbolag Cainiao.

Hur stort avtalet är, eller hur mycket det är värt, framgår inte av pressmeddelandet från Urb-it. Däremot framgår att Cainiao sköter nästan alla leveranser åt Alibaba vars marknadsplats tillhör de 15 mest populära sajterna i Frankrike.

“Vi ser fram emot att växa tillsammans under de kommande åren, och samtidigt erbjuda snabba, kvalitativa och utsläppsfria leveranser på en av Cainiaos största marknader i Europa”, säger Urb-its Frankrikechef Martin Lehec.

Har även avtal med Amazon

Det nya avtalet kommer bara någon vecka efter att Urb-it aviserat ett avtal med Amazon om paketleveranser i Paris, en nyhet som fick aktien att stiga med 14 procent.

Uppgångarna under sommaren innebär att aktien gått upp med 70 procent under årsskiftet. Börsvärdet uppgår nu till cirka 940 miljoner kronor.

Lage Jonason får inte sällan titeln bankir i svensk media. Han har genom åren sytt ihop stora affärer, bland annat när Kinnevik sålde sina aktier i kartongbolaget Billerud. Strax efter sekelskiftet gick han in Invisio som säljer hörselutrustning för specialanvändare (exempelvis amerikanska elitsoldater). Det innehavet har han i princip avvecklat helt de senaste åren samtidigt som Invisio-aktien stigit kraftigt på börsen.

 

Läs mer