Northvolt tar in nytt kapital – ska bygga ut svenska fabriken

Northvolt Elbilar
Northvolt tar in nytt kapital – ska bygga ut svenska fabriken

Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: Press/TT

Martin Hävner

Reporter

Batteritillverkaren tar in 23 miljarder kronor i en ny finansieringsrunda.

Ökat kundintresse gör att fabriken i Skellefteå måste byggas ut.

Redan i början av maj cirkulerade uppgifter om att Northvolt var på väg att ta in nya pengar. På onsdagsmorgonen kom bekräftelsen: batteritillverkaren tar in 2,75 miljarder dollar, eller nästan 23 miljarder kronor.

Pengarna ska användas till att bygga ut “giga-fabriken” i Skellefteå där den årliga kapaciteten ska öka från 40 till 60 gigawatttimmar. Northvolt hänvisar till ökat kundintresse.

Rundan leddes av de svenska AP-fonderna samt Omers Capital, Goldman Sachs och Volkswagen.

Även befintliga ägare stoppade in pengar i rundan och i denna skara hittas bland andra Cristina Stenbeck, Daniel Ek, Norrsken och Scania. 

Northvolt, som är en av de största svenska industrisatsningarna på många år, har i och med den nya rundan tagit in totalt 6,5 miljarder dollar, motsvarande en bit över 50 miljarder kronor i aktiekapital och lån för att förverkliga bolagets ambitiösa planer och förse den växande elbilsmarknaden med batteri.

Enligt uppgifterna till Dagens Industri värderades Northvolt till runt 75 miljarder kronor i samband med det senaste kapitaltillskottet.

Har redan kontrakt på 27 miljarder klara

Bolaget har redan tecknat kundkontrakt värda 27 miljarder dollar. Det mesta av detta kommer från storägaren Volkswagen, men även bland andra Scania och BMW har åtagit sig att köpa från Northvolt.

“Vi har ni en stabil bas med investerare och kunder i världsklass ombord, och dessa delar Northvolts vision om att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra övergången till förnyelsebar energi i Europa”, säger Northvolts vd och medgrundare Peter Carlsson som tidigare jobbade nära Elon Musk på Tesla, men som hoppade av det projektet för att istället satsa på att bygga batterier.

Northvolt siktar på att ha en årlig produktionskapacitet motsvarande 150 gigawattimmar kring år 2030. För att nå det målet behövs ytterligare två stora fabriker i Europa och bolaget håller nu på att undersöka möjligheten att bygga nästa fabrik i Tyskland, skriver bolaget i onsdagens pressmeddelande. Produktionen vid fabriken i Skellefteå ska enligt planerna sättas igång senare under 2021.

LÄS OCKSÅ: Därför kommer Northvolts satsning kosta 100 miljarder till - minst

Läs fler artiklar
LÄS MER