Östersunds FK investerade miljonbelopp i ökända Onecoin

OnecoinFotbollÖstersunds FK

Ruja "Cryptoqueen" Ignatova, en av Onecoins huvudpersoner och Daniel Kindberg, tidigare ordförande i ÖFk.Foto: Skärmklipp / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg gjorde en investering i Onecoin åt Östersunds FK. Projektet har beskrivits som världens största kryptobluff.

Breakit har i omgångar rapporterat om Onecoin. Vi har bland annat berättat historien om Sebastian Greenwood från Östermalm, som pekats ut som hjärnan bakom bakom Onecoin.

Onecoin drog in flera miljarder kronor genom bland annat svenskar som har investerat. Det har beskrivits som världens största kryptobluff och har även pekats ut för att vara upplagt som ett pyramidspel. 

Men inte bara privatpersoner har dragits in i bluffen. Onecoin lyckades bland annat sponsra bandylaget Edsbyn och hade sin logga på lagets tröjor när de besegrade Bollnäs i SM-finalen 2017.

Nu visar det sig att Edsbyn inte är det enda laget som har dragits in i Onecoin. 

Det är lokaltidningen Östersunds-Posten (via Fotbollskanalen.se) som avslöjar att Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg för fem år sedan gjorde en miljoninvestering i Onecoin i klubbens namn.

Det ska enligt tidningen finnas ett avtal mellan Kindbergs eget bolag Nockt AB och ÖFK. Avtalet gör gällande att 655.000 kronor har investerats för klubbens räkning.

Ytterligare 600.000 kronor som skänktes av en supporter till klubben öronmärktes för en satsning i kryptovalutan.

Klubben har i bokslutet för 2018 gjort en nedskrivning på 1,5 miljoner som senare har kopplats till Onecoin. Daniel Kindberg kommenterar själv investeringen för Östersunds-Posten:

“När det då konstateras, och om det konstateras, att den kryptovalutan inte fungerar så uppstår ju den förlusten. Men det vet jag inte om det har gjort. Det ligger inte på min priolista att ha koll på”, säger han.

Tidningen har också pratat med Totte Löfström, vd för kryptobörsen Trijo, som beskriver hur upplägget i Onecoin gick till.

“Det skapades alltså inget nytt värde i det här projektet. Det är inte ens ett företag i grund och botten. Det som höll igång verksamheten var att det var fler och fler personer som tryckte in pengar i det”, säger han och fortsätter.

“De som drev det här bedrägeriet hade byggt ett system där det såg ut som att värdet på dina investeringar växte, men det var bara bluff och båg såklart.

Läs mer