Här är hans första satsning med Chalmers Ventures pengar

WinningtempChalmers ventures

Marcus Bäcklund, investeringschef, Chalmers Ventures. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Marcus Bäcklund, investeringschef på Chalmers Ventures har hittat sin första investering. Nu satsar han 1,5 miljoner kronor på arbetsmiljötjänsten Winningtemp, som totalt sett tar in 3 miljoner kronor i riskkapital.

Vi har tidigare rapporterat om Göteborgsbaserade Chalmers Ventures och deras fond som är på jakt efter startups att investera i. Nu verkar Marcus Bäcklund, som ansvarar för fonden, ha hittat sin första satsning.

Bolaget, som heter Winningtemp, är en del av Chalmers Ventures acceleratorprogram och utvecklar en app som ska hjälpa folk med deras personliga utveckling inom sitt företag.

“I sin enklaste form är det en app som skickar pushnotiser med frågor relaterade till ens utveckling som användarna svarar på. Sedan kan man lägga till egna mål och aktiviteter för att nå sina personliga utvecklingsmål”, säger Winningtemps medgrundare och teknikchef, Mathias Hansson Fredlund.

Datan från olika medarbetare samlas sedan i en molntjänst där bolagsledningen kan se aggregerad data över hur personalen mår och utvecklas.

Mathias Hansson Fredlund och medgrundaren Pierre Lindmark har själva investerat 500.000 kronor i bolaget. Nu fyller de på kassan med ytterligare 3 miljoner, varav hälften kommer från Chalmeres Ventures.

“Att grundarna själva har tagit en ekonomisk risk var en viktig faktor för investeringsbeslutet. Det visar att de har den drivkraften och ambitionen som behövs för att driva ett bolag”, säger Marcus Bäcklund.

Winningtemp lanserade sin första produkt redan i somras och har samlat på sig ett antal kunder under hösten. Nu ska de nya pengarna användas för att växla upp och öka arbetsstyrkan.

“Vi är bara två personer i dagsläget så vi har svårt att hinna med alla förfrågningar. Vi behöver både säljare och utvecklare. Nu har vi hittat grunden och måste snabbt komma ut till många kunder. Vårt mål är att bli världsledande inom HR-mjukvara och ha 30.000 företagskunder om fem år”, säger Mathias Hansson Fredlund.

Let’s Deal-grundaren och affärsängeln Alexander Hars går samtidigt in med en halv miljon i bolaget och tar plats i styrelsen.

I rundan värderas bolaget till totalt 13,5 miljoner kronor. Marcus Bäcklund tycker dock inte att värderingen är det allra viktigaste i ett så tidigt skede.

“Vi tycker inte att man ska hålla på och bråka om grundarnas utstpädning i det här läget. Det viktigaste är att man får allt på plats och sedan måste det ligga en bra grund för utspädning framåt. Tar man in en större runda till för låg värdering blir grundarna för små ägare”, säger Marcus Bäcklund.

På Chalmers styr han över högskolans investeringsfond på 300 miljoner som presenterades i höstas. Med den nya fonden investerar han alltid tillsammans med andra aktörer och tar max 50 procent av rundorna.

“Framåt kommer det att handla om såddrundor på 1 till 5-6 miljoner kronor. Vi kommer att földinvestera i de bolagen vi tror på. Vi har redan 110 bolag i portföljen från våra olika inkubator- och acceleratorprogram”, säger Marcus Bäcklund och fortsätter:

“Själva tanken här är att vi ska få en så bra genomströmning som möjligt i vårt ekosystem. Vi är en startupfabrik.  Vi börjar från grunden, bygger upp bolag och navigerar fram dem till serie A-rundor”, säger Marcus Bäcklund.

Läs mer