Sök

Så mycket får artisterna av Jay-Z för att haka på Tidal

Tidal

Flickr / Mp3waxx.com

Breakit

Breakit

Rihanna, Madonna, Kanye West, Daft Punk och Beyonce hoppar alla över till Jay Z:s nyköpta musiktjänst Tidal. Som tack får de 3 procent i bolaget – vardera.

Rapparen och affärsmannen Jay Z:s musikstreamingtjänst Tidal har fått med sig inte mindre än 16 större artister exklusivt. Bland artisterna som överger bland annat svenska Spotify för rapparen märks Rihanna, Madonna, Kanye West, Daft Punk, Beyonce och Jack White. Det avslöjade Breakit redan i söndags. 

Igår hade Tidal också ett stort event där övergången bekräftades av flera blytunga artister. Men det har inte varit gratis för Tidal. 

Sammanlagt kommer toppnamnen att få 3 procent av kapitalet vardera i streamingtjänstbolaget. Övriga aktier ägs av Jay Z samt andra investerare och skivbolagen, skriver Billboard och hänvisar till källor. 

Konkurrensen är hård om artisterna. Jimmy Iovines planerade återlansering av Apples Beats Music, som väntas släppas i juni, är en konkurrent både för Tidal och Spotify. Billboard skriver också att det inte vore någon överraskning om det visar sig att artister såsom Taylor Swift, Justin Timberlake och Sam Smith återfinns bland de artister som finns med i Apple Beats Music. Jay Z säger också till Billboard att han talat med skivbolagsentreprenören Jimmy Iovine. 

”Ni kommer att göra stora saker med Beats, men ni behöver inte... du vet, jag behöver inte förlora för att ni vinner och låt oss bara komma ihåg det”, uppger Jay Z att han sagt till Jimmy Iovine. 

LÄS MER: Superstjärnorna ratar Spotify - släpper ny musik på Tidal

Enligt Jay Z handlar inte frågan varken om han själv eller Jimmy Iovine. Istället handlar frågan om framtiden för musikindustrin och artisterna. Det är också i linje med uttalandet igår från Alicia Keys. Hon hyllade Tidal i sitt framträdande på eventet.

”Idag presenterar vi världens första artistägda musiktjänst. Det här är en historisk dag”, sade hon. 

Tidal finns idag ett 30-tal länder. Bolaget har inte någon annonsfinansierad gratistjänst utan istället får användarna betala 19,99 dollar per månad för att komma åt musiken.

Breakit/Finwire

LÄS MER: Jay-Z sätter punkt för Aspiros misslyckade börskarriär

LÄS MER: Tuffa förhandlingar mellan Spotify och Universal

LÄS MER: Svenska riskkapitalister har börjat sälja av Spotify-aktier

Läs mer