Vultus vill hjälpa bönder att rädda klimatet – får 5 miljoner

Vultus

Robert Schmitt och William Håkansson.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Startupbolaget Vultus vill hjälpa bönder i kampen mot klimatförändringarna med hjälp av satellit-teknik. Nu får de cirka 5 miljoner kronor i bidrag av det europeiska initiativet Climate-KIC.

Vultus har utvecklat ett verktyg som kan minska användningen av konstgödsel med omkring 30 procent – och samtidig hjälpa bönderna till en bättre skörd. Verktyget samlar in satellitdata som visar hur odlingsfälten mår. Informationen analyseras sedan med hjälp av AI som genererar rekommendationer för hur gödsel ska spridas.

Idén till bolaget fick medgrundare Robert Schmitt när han under studietiden var ute och körde drönare över ett fält.

“Jag pluggade juridik och att köra  drönare var en hobby men när vi kartlade några fält till lantbrukare upptäckte vi hur lite information som fanns om fälten och hur mycket värde denna data kan skapa, då förstod jag att vi kunde lösa ett stort problem”

Han startade sedan Vultus och har under de senaste fyra åren jobbat med att utveckla tekniken. 

Kommer ta bolaget genom pandemin

Vultus, som tidigare varit antagna till rymdinkubatorn ESA-BIC vid Innovatum Startup i Trollhättan, är det enda svenska bolag som får finansiering.

“Det är en stor lättnad att få tillgång till denna finansiering, vi är väldigt stolta och tacksamma för stödet som kommer gå en lång väg i att ta Vultus genom pandemin. Pengarna kommer användas för att finansiera en fortsatt accelererande kommersialisering och vidareutveckling av våra kärnprodukter som är avsedda att minska slöseri i lantbruket”, säger Vultus vd och medgrundare Robert Schmitt, ett pressmeddelande.

Bidraget är en del av satsningen för att få fram viktiga innovationer som bidrar i kampen mot klimatförändringarna, och för att hjälpa startups återhämta sig från effekterna av COVID-19-krisen.

Bolaget omsatte förra året 2,1 miljoner och gjorde en förlust på 4,4 miljoner.

Läs mer