Sök

Lendo-grundarens nya satsning – pressa priserna på IT

Pressa

Thomas Hjelm.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Likheterna med Lendo är slående."

Grundarna bakom Pressa tröttnade på att det kostade såväl tid som pengar att leta och köpa in IT-produkter. De märkte att många företag köpte in produkter till konsumentpris – och såg affärsmöjligheter i att erbjuda ett smidigare och billigare alternativ. 

Resultatet blev Pressa, en offertjänst för IT-produkter, som grundades för två år sedan och som namnet antyder vill hjälpa användarna att pressa priserna. 

Bakom bolaget står Andreas Jakubowicz, Alexander Blom och Thomas Hjelm.

Thomas Hjelm, som tidigare grundat lånejämförelsetjänsten Lendo, investerade och gick in som medgrundare i Pressa i våras.

Konceptet var knappast främmande för Thomas Hjelm. Precis som Lendo har Pressa nämligen byggt en tjänst som låter användaren jämföra erbjudanden för att hitta det som passar dem bäst. Skillnaden är att Pressa presenterar offerter från IT-leverantörer istället för låneerbjudanden från banker. 

”Likheterna med Lendo är slående. En enormt bred målgrupp, ett tydligt marknadsbehov som gynnar alla parter och små men många intäktsströmmar över tid”, säger Thomas Hjelm. 

Nya satsningen ska dra in stora pengarna

Tjänsten är gratis för användarna, det vill säga företag och offentlig sektor, medan IT-leverantörerna betalar per besvarad offert. Thomas Hjelm berättar att tjänsten har ett hundratals användare och runt 40 leverantörer kopplade till sig. Han vill inte uppge hur mycket bolaget tar per offert men menar att det är en mindre summa av det totala beloppet. 

”Vi ska tjäna på att det blir många förfrågningar och användare”.

Nästa steg är att rulla ut tjänsten mot offentliga upphandlingar det kommande året. I dag hanterar Pressa enbart direktupphandlingar, där köpen inte får överstiga vissa värden. Den nya satsningen, som beräknas bli den bärande delen av affärsmodellen, öppnar för större intäktsströmmar och är viktig för den kommande utvecklingen. 

Inom tre år planerar Pressa att ta in minst 10.000 offertförfrågningar från företag och offentlig sektor. 

"Att orka pressa priser kan göra enorm skillnad. Det är vårt raison d'etre (existensberättigande), därför är också ett av våra huvudsakliga mål vilka besparingar vi kan ge våra användare. I snitt tror vi att den siffran kommer ligga på cirka 30 procent, säger Thomas Hjelm. 

Erfaren startup-investerare

Han har engagerat sig i över 20 startups och bland annat grundat och sålt Sefina Pantbank och Nordkap. Bland investeringarna finns bland annat Tyngre.se. 

”Nu är det fullt fokus på Pressa där jag är ordförande”.

Ägandet är fördelat mellan de tre grundarna och ytterligare en styrelseledamot. I år räknas Pressa med att omsätta runt 200.000 kronor. En internationell expansion finns i planerna och Thomas Hjelm räknar med att växla upp bolaget snabbt. Han beskriver plattformen som skalbar såväl inrikes som utrikes. 

”Det vår så det var med Lendo. Vi började med nästan ingenting och sedan ökade det snabbt när folk började prata om tjänsten, det räknar vi med här också”. 

”Under nästa år ska vi omsätta 10 miljoner kronor, minst”.

Läs mer