Sök

Epti och PE Accounting lanserar Workamo – löneplattform för gigekonomin

PE AccountingEPTIgigekonomi

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill utmana på växande gigmarknad.

I Sverige är det idag främst två stora aktörer som låter personer fakturera utan företag. Cool Company och Frilans Finans har gjort det till en affärsmodell med egenanställningar. 

Nu gör startupfabriken EPTI och bokföringsbolaget PE Accounting (som i en affär nyligen värderades till 250 miljoner kronor) gemensam sak och lanserar utmanaren Workamo. De båda svenska bolagen skriver i ett pressmeddelande att de har dragit nytta av varandras kunskaper för att lansera ett bolag som ska göra det snabbare, billigare och enklare att hantera fakturor och löner för "gigjobbare".

“Att förverkliga Workamo, både som idé och bolag tillsammans med PE Accounting, är något som vi verkligen sett fram emot. Tillsammans med PE:s verkligt digitala ekonomisystem och EPTI:s venture builder modell kommer vi att lösa ett stort problem inom gigekonomin”, säger Arli Mujkic, vd och grundare på EPTI i pressmeddelandet.

Workamo ska fokusera på relationen mellan gigarna och bolagen som anställer dem, heter det i pressmeddelandet. De menar helt enkelt att andra aktörer främst lägger fokus på gigarna och att de vill skapa en plattform som är användarvänlig och helt digital för båda parter.

Exakt hur ägarfördelningen i det nya bolaget ser ut är inte officiell ännu, men det handlar om substantiella andelar från båda bolagen. Vad gäller summorna i satsningen så ska det initialt läggas “ett antal miljoner” för att bygga plattformen.

“Vi ser fram emot att göra detta tillsammans med EPTI. Deras starka tekniska bakgrund och entreprenörstänk kombinerad med vår teknik och know-how inom ekonomi gör detta direkt till en stark spelare inom gigbranschen”, säger Olle Rydqvist, vd på PE Accounting.

Gigekonomin har ofta kritiserats för sina dåliga arbetsvillkor. När Breakit granskade hur det var att arbeta som cykelbud, kunde vi avslöja hur dåliga lönerna egentligen var.

Måns Pontén Söderlind, vice vd på EPTI, förklarar att alla är försäkrade genom dem. Men att det i slutändan inte är upp till dem hur lönerna ser ut.

“Vi förmedlar inga jobb utan är bara själva betalningslösningen. Däremot finns det sen i april nya EU-lagar som dikterar hur det ska vara för gigjobbare och vi vill se vad vi kan göra för att hjälpa våra kunder att efterfölja och gå längre kring dem”, säger han.

Workamo ska lansera under första kvartalet nästa år.

Läs mer