Sök

Nu säljer han sitt livsverk Design Online för 175 miljoner kronor

Royal DesignDesign Online

Jörgen Bödmar, grundare och vd Design Onine. Foto: Yotube-klipp

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Kalmar-entreprenören Jörgen Bödmar släpper aktiekontrollen men fortsätter som vd i e-handelsbolaget.

Det är Dagens Industri som på fredagskvällen uppger att investmentbanken EOC Capital och investeringsbolaget NS Intressenter tillsammans köper 77 procent av aktierna i e-handelssajten Design Online.

Bakom NS Intressenter döljer sig den tidigare Avanza-chefen Nicklas Storåkers, HM:s vd Karl-Johan Persson och investmentbolaget Nordstjernan. DI har inte lyckats få fram någon köpeskilling men enligt Breakits källor värderas hela Design Online till runt 175 miljoner kronor i transaktionen. 

Enligt årsredovisningen för 2014 så äger grundaren Jörgen Bödmar drygt 54 procent av aktierna i Design Online och de övriga aktierna fördelar sig jämnt mellan Kalmar-krögaren Thomas Axeheim och riskkapitalbolaget Verdane. Efter affären kommer Jörgen Bödmar ha kvar 20 procent av sina aktier uppger tidningen Barometern.

Grundaren Jörgen Bödmar äger fortsättningsvis 20 procent av bolaget och sitter kvar som vd.

"Det är en del i min nedtrappning att bredda ägandet. Jag fyllde nyligen 60 år", säger Jörgen Bödmar till Barometern.

Jörgen Bödmar startade Design Online för 13 år sedan. Då hade han ingen professionell erfarenhet av e-handel utan hade istället jobbat med personalfrågor på SAS och drivit ett eget rekryteringsföretag. Affärsidén från start var och är än idag att sälja skandinaviskt designade inredningsprodukter.

”Jag var intresserad av både svensk och skandinavisk design och såg tidigt potentialen i att använda digital handel för att exportera dessa inredningsprodukter ut i världen”, berättade Jörgen Bödmar i en DI-intervju i höstas.

Under 2014 ökade omsättningen med drygt 80 procent till 91 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster slutade på 8 miljoner kronor - en klar förbättring jämfört med 2013 då bolaget gjorde en förlust på drygt en miljon kronor.

Enligt Breakits källor har Design Online varit ute till försäljning under ett antal månader och bland spekulanterna har bland annat funnits flera riskkapitalbolag. I Kalmar finns också Royal Design som agerar i samma nisch som Design Online. Om dessa två bolag slagits samman hade det sannolikt inneburit att en hel del personal tvingats sägas upp. Men nu lever alltså Design Online vidare som ett fristående bolag.

Grundaren Jörgen Bödmar sitter också kvar som vd för bolaget samtidigt som den nye storägaren Niklas Storåkers går in som styrelseordförande.

”Vi fastnade direkt för Design Online. Det är närmast ett unikt e-handelsbolag i Sverige. Bolaget växer snabbt i Sverige. Samtidigt går majoriteten av försäljningen utomlands och även den delen ökar”, säger Nicklas Storåkers till DI.

Läs mer