Skövde spottar ur sig spel – här är historien bakom succén

Pocapp
Skövde spottar ur sig spel – här är historien bakom succén

Dilaram Massimova, vd för Pocapp. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Det första du tänker på när någon nämner Skövde är kanske inte spel - men det borde du. Staden på Västgötaslätten har blivit ett mecka för spelutvecklare.

Högskolan i Skövde slog upp sina portar 1977 och har en historia av att vara nischad mot IT. Efter IT-kraschen i början av 2000-talet minskade däremot intresset för utbildningarna, så högskolan valde att göra en strategisk nysatsning.

”Man tog sin kunskap från programmering och mjukvaruutveckling och applicerade den på spel istället. Strategin har visat sig vara minst sagt framgångsrik. I dag är Skövde helt klart ett spelmecka. Vi är superstolta över det och ibland är det lite så att man får nypa sig i armen,” säger Per-Arne Lundberg, chef för inkubatorverksamheten vid Gothia Science Park.

2001 drogs utbildningen på högskolan i gång och därmed inleddes satsningen på spelutveckling. Tre år senare etablerades en inkubatorverksamhet för att fånga upp duktiga studenter och hjälpa dem att utveckla sina egna företag.  

”Många höjde på ögonbrynen och frågade sig om det här verkligen var riktiga bolag. Många sa att det kommer aldrig gå att bygga bolag av dataspelsstudenter,” berättar Per-Arne Lundberg.

Tvivlarna skulle få fel.

I dag är 1000-talet personer verksamma inom spelutveckling i Skövde och av dessa är 600 studenter. 15 bolag sitter i inkubatorn.

Ett gäng som är på frammarsch är Pocapp Studios som gör spel med söta katter i fokus.

”Vår dröm eller vision är att se katterna bli världskända ikoner för våra spel. Den dag jag får se dem i gosedjursform kommer att vara en riktigt bra dag. Vi vill bygga varumärkeskännedom runt dem,” säger Dilaram Massimova, vd för Pocapp Studios.

Spelstudion har samarbetat med King och utvecklat ett spel till speljättens 2D-spelmotor Defold. Resultatet blev Sling a kitty som i korthet går det ut på att återförena en nyfiken katt, som ständigt springer i väg på fjärilsjakt, med sin familj. Studion är också på väg att släppa det andra spelet Carpet kitty.  

”Själva stilen är väldigt barnslig, men mekaniken i Sling a kitty är ganska avancerad. Det brukar sluta med att föräldrarna tar över från barnen och spelar själva,” säger Dilaram Massimova.

Hon flyttade till Skövde från Stockholm för tre år sedan för att plugga 2D-grafik och så länge det går framåt för Pocapp så har hon inga planer på att lämna staden.

“Från början hade jag bara tänkt åka hit en termin och testa men har blivit kvar som många andra. Det är en bra sammanhållning här, alla försöker hjälp varandra på det sätt man kan,” säger hon.

Målet för Pocapp Studios är att ta in externt kapital och utveckla ett tredje kattspel.

Hur har Skövde kunnat bli ett sådant centrum för spel?

Per-Arne har flera teorier. En av framgångsfaktorerna är att man kan plugga allt från design till programmering på högskolan. På så sätt kan bolag som flyttar in i inkubatorn börjar bygga på ett spel direkt.

”All kompetens finns i samma hus och sen kopplar vi bara på våra affärsutvecklare. Det handlar också om mod – att våga jobba med nybakade studenter utan trackrecord men samtidigt tillhör de utan tvivel världens främsta talanger inom dataspel.”

Spelmeckat i Skövde har också uppmärksammats internationellt. Förra året drog Microsoft tillsammans med Gothia Innovation igång satsningen Microsoft Game Camp och studenterna i Skövde bjöds in till en tävling i spelutveckling där IT-jätten stod för program, hårdvara och experthjälp. I gengäld fick Microsoft försäljningsrättigheter för tre vinnande bidrag.

“Satsningen på oss var världsunik. I det långa loppet hoppas jag på ett mer omfattande samarbete som ytterligare positionerar studenter och startups från Skövde som världens främsta. Grundtesen är att ta våra bolag ut i världen och ta världen till Skövde.”

Finns det någon annan stad som skulle kunna putta ner er från speltronen?

“I Sverige? Tveksamt. Speciellt om de vill satsa på studentdrivna startups. Storleksmässigt är det ju annars Stockholm som är större avseende både bolag och individer.”

Läs fler artiklar
LÄS MER