Klockan tickar – är din e-handel redo för nya standarden för kortbetalningar?

Riskerar du få färre konverteringar i din e-handel efter 14 september?

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

En dag, en vecka, en månad – hur lång tid behöver din e-handelssajt för att bli redo när reglerna för kortköp ändras i september?
”Det finns genvägar för handlare som vill spara tid och pengar”, säger Tobias Lindh, chef för betalbolaget Adyen i norra Europa.

Kortbedrägerier är ett av samtidens stora gissel för både handlare och konsumenter. För att stoppa bedrägerierna och göra det svårare för bovarna skärps säkerheten för kortköp den 14 september.

Positivt, givetvis, men för handlare som inte är redo kan konverteringen på framför allt mobilen försämras rejält – om du inte är redo. Här är en guide på fem steg för dig som inte vill tappa kunder i höst:

1. Vad händer 14 september? Vad behöver jag göra?

Du vet när du under ett nätköp plötsligt slussas vidare till din bank för att identifiera dig? Efter 14 september kommer det att hända betydligt oftare, eftersom ett EU-direktiv kräver att alla handlare använder tekniken – 3D Secure – på nästan samtliga transaktioner.

Men 3D Secure är också känt som någon av en konverteringsdödare, varför direktivet kan slå ganska hårt mot handeln.

”Driver du en e-handel behöver du inte bara sätta dig in i direktivet och hur din affär kommer att påverkas. Du bör också ta ställning till om du ska satsa på den nya, förbättrade versionen, 3D Secure 2.0. Den är mobilanpassad och dina kunder stannar kvar i din checkout i stället för att skickas till bankens sida för legitimering”, säger Tobias Lindh.

2. Hur berörs mina transaktioner?

Du måste förstå vilka av dina transaktioner som berörs. Först när du tagit reda på det vet du hur mycket eller lite du har att göra inför 14 september.

Abonnemang och andra återkommande betalningar där samma belopp dras varje gång påverkas inte – säljer du en sådan tjänst behöver dina kunder inte gå upp mitt i natten och godkänna månadens transaktion.

Nätköp för mindre än 350 kronor berörs ibland men kunder som går in och köper två klänningar och en jacka på din sajt måste legitimera sig via 3D Secure i checkouten.

Vill du veta mer om vilka transaktioner som berörs? Anmäl dig till Adyens webinar och ställ frågor om 3D Secure 2.0 direkt till Adyen 14 maj.

3. Om jag inte gör något alls – vad kan hända?

Det allra värsta? Struntar du i att kolla upp vilka av dina transaktioner som kräver 3D Secure efter 14 september riskerar du att inte kunna ta emot kortbetalningar över huvud taget. Dina kunder kommer helt enkelt att nekas köp i de fall 3D Secure krävs men inte finns tillgänglig i din checkout.

Redan idag störs köpupplevelsen av att kunden skickas till bankens hemsida för autentisering.

Men även om du har 3D Secure kan din konvertering skadas. Redan idag störs köpupplevelsen av att kunden skickas till bankens hemsida för autentisering, med följd att en del hoppar av köpet. Hur blir det inte när nästan alla transaktioner måste godkännas via 3D Secure?

Vill du veta mer om 3D Secure 2.0? Anmäl dig till Adyens webinar 14 maj här!

4. Gör en tidsplan nu – efter sommaren kan det vara för sent

När du vet vad som gäller för dig gäller det att ta fram en tidsplan och undersöka vilka alternativ du har. Kan din nuvarande betalningsleverantör hjälpa dig? Om inte, vad gör du då? Hur lång tid kommer integration av ny programvara att ta? Hur lång tid tar testerna? Vilka resurser har du till ditt förfogande?

”Ju mer komplex din checkout är tekniskt sett, ju längre tid kommer det att ta. Därför är det bra att du har stenkoll före sommaren, annars kan det vara försent”, säger Tobias Lindh på Adyen.

5. Integrera och testa – redo inför 14 september

Här finns flera olika alternativ som kan ta olika lång tid.

I vissa fall kan det räcka att uppdatera plugin:en till sin e-handelsplattform. Har man en mer komplicerad teknisk uppsättning kan man behöva uppdatera sina integrationer helt och hållet – ett projekt på kanske två månader.

Vill du passa på att skaffa 3D Secure 2.0 är Adyen en av en handfull globala leverantörer som har en färdig lösning. Är du redan kund hos Adyen finns det flera alternativ för efterlevnad.

Har du en plugin tar det en vecka med installation och optimering.

Har du en annan betalningsleverantör men vill uppgradera till 3D Secure 2.0? Inga problem. Du kan köpa Adyens lösning som en “stand alone”, alltså helt löst, och behålla din leverantör.

”En genväg för dig som vill byta till 3D Secure 2.0. Har du en plugin tar det en vecka med installation och optimering. En mer komplex lösning tar längre tid men du får givetvis hjälp av oss”, säger Tobias Lindh och fortsätter.

”Vi brukar inte sälja löst men i det här fallet gör vi det eftersom det är så få som är förberedda. Hela branschen riskerar att stanna av”.

Anmäl dig till Adyens webinar om 3D Secure 2.0 den 14 maj här!

Läs mer