Urb-it satsar på Göteborg – siktar mot Storbritannien och Frankrike

Urb-it

Lage Jonason är storägare i Urb-it.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Blöder pengar – men expanderar.

Urb-it, vars idé är att leverera e-handlade produkter från butik till konsument med hjälp av exempelvis frilansande cykelbud (eller "urbers" som de kallar dem), expanderar nu till Göteborg.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Expansionen väntas ske under det andra kvartalet 2019, och syftar till att stärka positionen på marknaden, etablera nya partnerskap och fördjupa existerande samarbeten nationellt.

"Inom en snar framtid kan vi erbjuda en hållbar leveranslösning, utan en ökad miljöpåverkan, till en större andel av Sveriges befolkning." säger Kevin Kviblad, vd på Urb-it.

Bolaget talar i pressmeddelandet också om att satsningen ska kunna bidra med lärdomar inför "eventuella expansioner i Storbritannien och Frankrike".

Urb-it har blött pengar och redovisade i slutet av februari en förlust på 12,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2018. Det på en omsättning på bara 500.000 kronor

Likvida medel uppgick per den 31 december till 1,3 miljoner kronor. De kortfristiga skulderna var vid samma tidpunkt 24,6 miljoner kronor.

I bokslutskommunikén konstateras det att bolagets huvudägare fortsatt kommer att behöva låna pengar för att hålla det flytande.

Lage Jonason, bolagets största ägare, ska enligt rapporten ha utökat sin lånearm till 15 miljoner kronor.

Tunga investerare

De senaste åren har flera hundra miljoner kronor investerats i Urb-it. Bland investerarna återfinns bland annat tunga finansmän som Lage Jonason, Erik Penser, Erik Mitteregger och Tommy Jacobson.

När Urb-it tog klivet in på börsen beskrev Breakits Stefan Lundell det hela som "ett dåligt skämt".

Läs mer