Schibsted tar hem kampen om Hemnet - beslut väntas idag

BonnierNordic CapitalMäklarsamfundet

Rolv Erik Ryssdal, vd Schibsted. FOTO: Pressbild.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Mäklarsamfundets styrelse rekommenderar sina medlemmar att tacka ja till den norska mediejättens bud, uppger källor till Breakit.

Efter drygt ett halvår av förhandlingar är nu striden om bostadssajten Hemnet på väg att avgöras. Den norska mediekoncernen Schibsted presenterade den 8 maj ett bud på Hemnet-aktierna värt 1,5 miljarder kronor. 

Men budet var då bara förankrat hos två av Hemnets ägare, Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling, som kontrollerade 50 procent av aktierna.

För att budet skulle gå igenom krävdes att också de andra två ägarna, Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet som äger 25 procent var av Hemnet, accepterade budet.

Både Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet ville ha bättre betalt och en auktionsprocess drogs igång.

Ett 15-tal olika potentiella köpare bjöds in att delta och efter sommaren utkristalliserades tre olika budgivare, nämligen följande:

Genom att spela ut budgivarna mot varandra kunde Hemnet-ägarna förbättra erbjudandet väsentligt på flera punkter.

Prislappen på 1,5 miljarder kronor låg fast men exempelvis kunde säljarna behålla en del av sina aktier om de önskade. Köpeskillingen knöts heller inte till att några framtida försäljningsmål.

”Sammantaget blev alla buden, även det från Schibsted, klart bättre än utgångsbudet”, säger en av Breakits källor.

För någon vecka sedan hoppade så Bonnier/EQT av budgivningen och kampen stod bara mellan Nordic Capital och Schibsted.

På torsdagsförmiddagen ska saken formellt avgöras på Mäklarsamfundets årsmöte i Solna. Men redan på onsdagseftermiddagen satte Mäklarsamfundets styrelse ned foten i frågan.

Enligt Breakits källor gick då ett mail ut till samtliga medlemmar i Mäklarsamfundet med rekommendationen att tacka ja till Schibsteds bud.

Av mailet framgår också att styrelsen anser att Mäklarsamfundet ska behålla 10 procent av aktierna i Hemnet för att den vägen bevara en del av inflytandet över sajten.

Om Mäklarsamfundets medlemmar går på sin styrelses rekommendation innebär det med största sannolikhet att också Fastighetsmäklarförbundet med 25 procent av aktierna i Hemnet accepterar Schibsteds bud.

”Det är inte särskilt meningsfullt att sitta kvar med en minoritetspost och framför allt måste ju medlemmarnas ekonomiska intressen bevakas. Säljer man inte aktierna så tackar man nej till 375 miljoner kronor”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Fastighetsmäklarförbundet höll ett extra årsmöte i frågan under onsdagen. Där gav medlemmarna styrelsen rätt att förhandla vidare och sälja till den budgivare som gav det bästa budet. 

Breakit var under onsdagskvällen i kontakt med Fastighetsmäklarförbundets ordförande Erik Olsson men han ville inte ge några kommentarer.

Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet säger till Breakit:

”Styrelsen fick i juni uppdraget av medlemmarna att arbeta fram ett förslag. Det kommer vi nu tillbaka till medlemmarna med och ska diskutera på torsdagens årsmöte. När vi kommit fram till ett beslut kommer vi att informera om detta”.

Läs mer