Sök

Skype-grundare lanserar robot som kör hem mat till dörren

StarshipRobotar

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Den klarar av att bära två matkassar och sägs vara 90 procent billigare än människor. Nu kommer roboten som ska konkurrera ut budpersonal.

Ahti Heinla och Janus Friis, som båda var med och grundade Skype tillsammans med svensken Niklas Zennström, lanserar idag en ny startup: Robotbolaget Starship Technologies.

Bolaget har tagit fram en robot som är tänkt att revolutionera marknaden för kortare leveranser, som till exempel matkassar som ska fraktas några kvarter från en butik till ett hem.

Enligt en pressrelease från bolaget kan roboten bära två matkassar och genomföra leveranser inom 5-30 minuters avstånd från butiken. Bolaget hävdar att kostnaden är 10-15 gånger lägre än för jämförbara alternativ.

Hur hindrar man då att någon stjäl varorna på vägen? Jo, enligt Starship är matkassarna inlåsta i roboten. Bara den som har beställt varorna kan låsa upp roboten, vilket sker med hjälp av en app.

En intressant skillnad mot leveranser med drönare är att Starships maskiner håller sig på marken. Det minskar risken för att de ramlar ner och någon får dem i huvudet, och gör att fordonen sannolikt hamnar under ett annat regelverk än drönare - som regleras av flygfartsmyndigheterna i respektive land.

Läs mer