Vårdsajten MinDoktor ökar takten med kapital från Avito-grundarna

AvitoMin doktorDigital vårdcentral

Magnus Nyhlen PRESSBILD och Jessica Gow/TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Läkaren Magnus Nyhlen ser till att doktorn kan komma – till din dator. I kassan finns 22 miljoner kronor i riskkapital från Avitos båda grundare och Kappahls tidigare vd.

Vårdappen Kry, som låter användarna träffa en doktor via videomöte, blev vida omskriven i samband med lanseringen i mars. Men det är inte den enda digitala plattformen som kopplar ihop patienter och läkare.

Magnus Nyhlen lanserade sitt bolag Min Doktor redan i april 2014. Han vill dock inte jämföra de två tjänsterna för mycket rakt av.

“Vi är kanske delvis konkurrenter men jobbar på olika sätt, vårt fokus är till exempel inte videokommunikation. Vi tycker att det tar för mycket kraft att läkaren och patienten ska avsätta en bokad tid för varandra,” säger Magnus Nyhlen, grundare och vd för Min Doktor.

Så här fungerar modellen:

Patienten beskriver sina besvär genom att svara på några enklare frågor om symptomen och sig själv. Inom kort, oftast en halvtimme, fattar en av de 25 läkarna som är kopplade till Min Doktors system beslut om vidare åtgärder. Det kan vara till exempel röntgen, provtagning eller vidareslussning till en fysisk läkare.

“Runt fem procent behöver få en kompletterande videokonsultation, men tanken är att det inte ska behövas. Jag är själv läkare och har sett de stora utmaningar som vården står inför och är intresserad av att hitta ett nytt sätt att få patienter att flöda genom sjukvårdssystemet,” säger Magnus Nyhlen.

Kritikerna skulle hävda att den personliga kontakten går förlorad men hittills har ingen framfört det som ett problem, enligt Magnus Nyhlen.

"Både patienter och läkare är väldigt nöjda. Samtidigt är det förstås viktigt att man går långsamt tillväga, vi som står bakom tjänsten är läkare som sätter patientsäkerheten i fokus", säger han.

I ägarkretsen återfinns en rad svenska affärsprofiler. Den förre Kappahl-vd:n Christian W Jansson är den största ägaren, med Magnus Nyhlén som tvåa i ägarlistan. De kontrollerar tillsammans en majoritet av aktierna.

Bolaget har tagit in riskkapital i flera omgångar.

Magnus Nyhlen vill inte uppge hur stort expansionskapital det rör sig om, men enligt handlingar som kommit in till Bolagsverket gjordes den senaste rundan i somras på 22 miljoner kronor.

Bland investerarna fanns då Filip Engelbert och Jonas Nordlander, som har grundat den ryska radannonstjänsten Avito, samt finansfamiljen Wattin via bolaget Inbox Capital.

“Fokus är att rulla ut tjänsten till fler privatkonsumenter och att slutföra ett antal samarbeten med försäkringsbolag, i nuläget har vi Euro accident som kunder. Efter årsskiftet är planen att gå in i Danmark”, säger Magnus Nyhlen.

Därefter ska övriga Europa erövras.

“Vi tittar mycket på den holländska marknaden som liknar den svenska på många sätt. Det är inte omöjligt att det blir nästa marknad", Magnus Nyhlen.

Utöver de 25 läkarna som är uppkopplade mot tjänsten har Min Doktor ytterligare 34 anställda. Nyligen anställdes fyra personer med en bakgrund inom it-bolaget TAT som köptes upp av Blackberry 2010.

Fram tills nu har Min Doktor tagit hand om ungefär 10.000 patienter.

Läs mer