Sök

Stenbecks bolag säljer alla Avito-aktier för över 7 miljarder kronor

AvitoKinnevikBlocket-kloner

FOTO: Lars Pehrson / SvD / TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

På fredagsmorgonen meddelar investmentbolaget Kinnevik att det säljer hela sitt innehav i den ryska annonssajten, som grundades av svenskarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Stenbeckfamiljens bolag Kinnevik säljer sina 31 procent i Avito för en köpeskilling av 846 miljoner dollar vilket motsvarar 7145 miljoner kronor. Köpare är en av de andra delägarna - den sydafrikanska mediejätten Naspers.

Avito grundades 2007. Bolaget är Rysslands största sajt för radannonser och är därmed landets motsvarighet till svenska Blocket. Avito värderas i affären till totalt 22,8 miljarder kronor.

"Vi är stolta över att ha byggt upp Avito till ett unikt och mycket värdefullt bolag under ett flertal års nära samarbete med Filip och Jonas. Naspers är en ledande internationell aktör inom onlineplattformar för radannonser och en stödjande och långsiktig partner till grundarna. Med en avkastning överstigande 16 gånger vår totala investering skapar transaktionen också betydande värde för Kinneviks aktieägare", skriver Kinneviks vd Lorenzo Grabau i en kommentar.

Kinnevik gör i affären en nettovinst på 6.649 miljoner kronor. Det innebär också en värdeökning 4.185 miljoner kronor på bolagets innehav i Avito, jämfört med vad som tidigare har redovisats.

För Kinneviks del innebär affären, om den godkänns av konkurrensmyndigheterna, att vårens utdelning är räddad. Utdelningen är hotad sedan det avslöjats misstankar om mutor i Kinneviks största portföljbolag, mobiloperatören Millicom.

Läs mer