Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Stenbecks mobiljätte anmäler sig själv till amerikansk åklagare

Artikel bild
Cristina Stenbeck och Anders Borg. FOTO: TT

Telekomjätten Millicoms samriskbolag kan ha gjort “olämpliga utbetalningar” i Guatemala. Även svensk åklagare har kopplats in.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I spåren av Telias misstänka mutaffärer i Uzbekistan väcks nu också en rad frågetecken kring en annan svensk teleoperatörs agerande.

Det handlar om Millicom som kontrolleras av familjen Stenbeck via investmentbolaget Kinnevik. Kinnevik är också en av Sveriges största e-handelsinvesterare med stora innehav i bland annat Zalando och Rocket Internet.

På onsdagskvällen skickade Millicom ut ett kryptiskt pressmeddelande med information om företagets verksamhet i Guatemala.

Millicom skriver i pressmeddelandet att bolaget har kontaktat åklagarmyndigheter i både USA och Sverige efter att det upptäckts betalningar från bolagets samriskbolag i Guatemala som kan ha varit olämpliga eller felaktiga. Millicom äger 55 procent av samriskbolaget, resten ägs av en partner i Guatemala.

Beslutet att informera polisen fattades av en kommitté i styrelsen.

Vilka som ingår i den kommittén är oklart men i Millicoms styrelse sitter både Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck och den tidigare finansministern Anders Borg.

Innan åklagarmyndigheterna kontaktades genomfördes en utredning av advokatfirman Covington & Burling under överinseende av styrelsens kommitté och Millicoms ledning.

I detta skede vill Millicom inte uttala sig om hur länge utredningen kan pågå eller hur det inträffade kan påverka företaget. Men redan när nyheten offentliggjordes under onsdagskvällen så började det spekuleras bland aktiemarknadens aktörer om hur den potentiella skandalen kan slå mot bolaget.

Guatemala är en av Millicoms absolut viktigaste marknader och enligt analyser som Breakit tagit del av kommer flera hundra miljoner dollar av bolagets kassaflöde från just Guatemala.

Det kassaflödet är avgörande för att Millicom ska kunna betala utdelning till aktieägarna. Slopas utdelningen skulle storägaren Kinnevik sannolikt tvingas sänka sin utdelning rejält.

“Det här kan bli en jättesmäll för Stenbeck-gruppen. Om det betalats ut någon form av mutor och de amerikanska myndigheterna får bevis för detta kommer de att agera stenhårt. Kan Millicom ha kvar sin verksamhet i landet då”, frågar sig en större investerare som Breakit talade med under onsdagskvällen.

I en snabbanalys av nyheten flaggar investmentbanken ABG för att Millicom-aktien kan tryckas ned i torsdagens handel på Stockholmsbörsen. Dessutom påpekar ABG att uppgifterna "kommer ha effekt" också på andra skandinaviska telekomoperatörer som har exponering mot utvecklingsmarknader. ABG tror även att Millicoms storägare Kinnevik kommer att handlas ned under torsdagen.

Från Millicoms sida ger bolaget i princip ingen vidare kommentar utöver det det som går att utläsa av pressmeddelandet.

“Eftersom det här är en utredning som pågår kan jag inte ge några kommentarer i det här läget”, säger presschefen Tabitha Aldrich-Smith.

Hon uppger också att bolaget under torsdagen inte har för avsikt att gå ut med mer information i ärendet.

“Vi kommer inte ha någon presskonferens på torsdag. Vi kan inte säga något mer då än vi kan nu”, säger Tabitha Aldrich-Smith.

Millcom publicerar dock på torsdagen sin vanliga kvartalsrapport.

Läs mer