Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Glöm Stockholm – nu ska Jason Dainter sätta Uppsala på startup-kartan

Artikel bild
Jason Dainter

Niklas Zennström, Sebastian Siemiatkowski och David Axmark. Uppsala har fostrat flera av Sveriges tyngsta techentreprenörer – men någon utbredd startupkultur existerar inte. Det vill Jason Dainter ändra på.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Att det finns gott om entreprenörer med rötterna i Uppsala råder det ingen tvekan om. Svenska miljardbolag som Skype, Klarna och MySQL har alla grundare med bakgrund i studentstaden och mängder av unga startups är idag på framfart.

Men någon utpräglad startupkultur har det däremot länge varit brist på. Det menar åtminstone Jason Dainter som arrangerar eventet Uppstart, en Uppsalabaserad motsvarighet till Sthlm Tech Fest.

”När jag kom till Sverige och Uppsala för fem år sedan blev jag helt blown away av all talang jag träffade här. Men samtidigt blev jag frustrerad: Vart ska jag gå för att träffa alla de här människorna? Var finns eventen?”, säger han.

Vi träffar Jason Dainter i samband med den femte upplagan av evenemanget Uppstart, som gick av stapeln i torsdag i förra veckan. Träffen arrangeras nummera två gånger per år och eventet har sedan i våras flyttat in i Slottet i Uppsala. Förra året kom drygt 800 personer till eventet och än fler har anmält sig i år.

”I början handlade det mest om Uppsala, men nu har eventet blivit större och mer Sverige-inriktat”, förklarar han.

Uppstart är ett evenemang som påminner mycket om Sthlm Tech Fest. Entreprenörer, investerare och nyfikna minglar runt och startups "hiss-pitchar" sina idéer inför investerare. 

Jason Dainter, som själv har drivit startups i London, har hittills i år bland annat flugit över namn som affärsängeln Tim Jackson och Techcrunch-grundaren Mike Butcher till Uppsala. De svenska riskkapitaljättarna, så som exempelvis Creandum och Northzone, brukar också närvara.

”Jag har ett bra nätverk i London och har därför kunnat flyga över investerare. Det är viktigt att få med sig bra talare för att få folk att komma. I London så dyker alla upp när man bjuder in, men här är folk lite försiktigare. I början undrade man hur hemskt det kan vara. Liksom, strunta i att titta på Idol en kväll och kom! Det är ju gratis!”, säger han.

Jason Dainter berättar att han anordnade liknande event redan när han bodde i England.

”När jag hade studerat klart så märkte jag att det inte fanns några roliga event som sammanförde studenter och affärsmänniskor. Jag började med ett event varje tisdag en gång i månaden. Där lärde jag mig det man behöver veta om att genomföra event med små resurser”, säger han.

”Det var ett väldigt informellt och roligt nätverkande. Vi hatade de där gamla, tråkiga eventen som är fyllda med kostymnissar som kör upp visitkort rakt i ansiktet på en.”

Hur upplevde du eventen när du kom till Uppsala?

”Jag gick till ett par, och om vi säger så här, jag skulle aldrig gå tillbaka. Det var oerhört tråkigt och det påminde mig om de tråkiga eventen i Leeds. Startups är ganska speciella, de behöver rätt typ av event och atmosfär. Det måste vara lite coolt.”

Men nu finns det ett event. Vad mer behövs?

”Vi sulle behöva bygga ett centralt co-workingcenter i Uppsala. Kommunen vill att det ska hända, jag vill att det ska hända och min kollega Jacob har försökt få igång ett ställe som heter Space. Men det går inte så snabbt som jag vill. Uppstart kan göra en del, men vi behöver en naturlig plats som blir som ett bultande hjärta i staden.”

Uppsala väldigt nära Stockholm. Är det ett problem eller en möjlighet för staden?

”Jag tror det är jättebra. Klart det blir en viss braindrain eftersom att det är så nära, men så är det överallt. Jag bor i Uppsala och åker till Stockholm tre dagar i veckan. Stureplan är nära, och jag tar till och med det långsamma tåget! Det är en jättestor fördel. Göteborg hade inte fungerat. Sedan har vi närmare till Arlanda, så internationellt är det här till och med närmare än Stockholm.”

Uppstart har ju växt kraftigt det senaste året. Finns det ambitioner att bli ännu större?

”Jag trodde aldrig vi skulle bli så här stora. Men det kan såklart bli större. Vi har ett helt stort slott som vi får använda tack vare Länsstyrelsen. Det finns massa fler lediga rum här! Så entreprenören i mig vlil trippla detta!”

”Det finska eventet Slush var 300 personer första gången. Nu är de 16 000. Jag lockas av idén om en gigantisk global konferens. Samtidigt arbetar jag ju med Universal Avenue, som är en on-demand startup som växer snabbt. Jag skulle i så fall behöva ett större team för detta. Det gäller att hitta en lagom balans."

Läs mer