Bloglovin tar in 25 miljoner kronor för att bli nästa svenska unicorn

Bloglovin
Bloglovin tar in 25 miljoner kronor för att bli nästa svenska unicorn

Till vänster: Bloglovins medgrundare Mattias Swenson

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Vi är på god väg att bygga ett miljardbolag räknat i dollar”, säger grundaren Mattias Swenson.

För åtta år sedan startade Mattias Swenson det som idag är Bloglovin tillsammans med Dan Carlberg, Daniel Swenson, Patrik Ring och Daniel Gren. Då höll de till i ett garage i Täby, nu ligger huvudkontoret på Manhattan i New York.

Resan har inte varit spikrak men nu är bolaget på väg att etablera sig som en av världens största livsstilsportaler. Varje månad har Bloglovin 7 miljoner unika besökare vilket kan jämföras med Vouge och Elle vars sajter ligger på cirka 2 miljoner besökare. 

”Vår tes är att man inte kommer att ladda ner en app för varje kändis man vill följa på nätet. I vår app samlar vi alla profilernas flöde”, säger Mattias Swenson.

Han flyttade själv hem från New York i somras och jobbar nu med Bloglovins internationalisering. VD för bolaget är istället italienaren Giordano Bruno Contestabile vars bolag Bloglovin köpte i samma veva som han rekryterades. Giordano Bruno Contestabiles hade byggt upp den sociala shoppingappen Finale som inom kort kommer att lanseras i Bloglovins regi.

Under sommaren har Bloglovin också genomfört en större finansieringsrunda i form av ett så kallat konvertibellån. Det innebär att bolaget tillförs nästan 25 miljoner kronor i nytt kapital. Bland investerarna finns bland annat riskkapitalbolaget Northzone som är störst ägare i Bloglovin.

”Vi ska använda pengarna till att fortsätta växa både när det gäller säljorganisation och produktutveckling”, säger Mattias Swenson som inte vill uppge hur mycket verksamheten omsätter i dagsläget.

Enligt uppgift till Breakit förbereder Bloglovin också ytterligare en nyemission de närmaste månaderna.

”Jag känner mig inte bekväm med att kommentera något om en eventuell nyemission men det är klart att det kostar pengar om vi vill vara med och ta en rejäl del av den marknad vi verkar på”, säger Mattias Swenson.

Hur stora tror du ni kan bli?

”Vi är på god väg att bygga ett miljardbolag räknat i dollar. Marknaden för livstilsmedia är enorm och många av de spelarna som tjänar mycket pengar i dag kommer att bli frånsprungna”.

Är det realistiskt - att Bloglovin ska bli ett unicorn?

”Absolut, vi är inte där i dag men jag är säker på att vi kan bli det på sikt. Det är det vi siktar mot”, säger Mattias Swenson.

Läs fler artiklar
LÄS MER