Sök

Bonnier bakom ny ljudboksapp - lanserar Storytel-rival redan i år

BonnierStorytelE-böcker

Till vänster: Bookbeats vd Niclas Sandin. Pressbild.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Mediejättens än så länge hemliga tjänst Bookbeat ska ta upp kampen om ljudboksmarknaden i mobilen.

Bonnier, som bland annat är Sveriges största bokförläggare, har hittills inte lyckats bli lika dominerande på marknaden för ljudböcker i mobilen. Under året har dock mediejätten i all tysthet sjösatt ett nytt projekt för att ändra på den saken.

Tjänsten går under namnet Bookbeat och ägs av ett av Bonniers dotterbolag. Bolaget har den senaste tiden börjat rekrytera personal i Stockholm.

Bookbeats vd Niclas Sandin vill inte berätta exakt hur tjänsten ska utformas eller hur mycket Bonnier har investerat i den.

“Jag kan inte gå ut med någon siffra, för det är inte klart vad som kommer krävas ekonomiskt på lite längre sikt”, säger han.

Niclas Sandin säger att tanken är att driva bolaget lite som en startup, separat från den stora koncernen.

Enligt honom kommer appen till en början inte att ha några lönsamhetskrav på sig.

“Det viktiga för koncernen är att vi skapar en produkt som lockar konsumenter. Sedan ska den så klart vara kommersiellt gångbar men lönsamheten är inte fokus nu i första skedet”, säger han.

Niclas Sandin berättar att produktutvecklingen kommer att följa en klassisk startupmetod. Konkret innebär det att Bookbeat ska lanseras så snart som möjligt med en lightversion. Sedan ska bolaget hämta in feedback på användarna och låta deras input styra resten av utvecklingen.

“Vi kommer så klart att ha en fungerande produkt när vi lanserar. Men den blir aldrig riktigt klar och ska utvecklas hela tiden", säger Niclas Sandin.

Att Bonnier försöker ta ett nytt grepp om marknaden för digitala böcker innebär tuffare konkurrens för branschledaren Storytel, som tidigare i år noterade sig på Aktietorget genom ett förvärv. Börsvärdet ligger på omkring 800 miljoner kronor.

Storytel-koncernen omsätter för närvarande 270 miljoner kronor och är etta i Sverige på ljudböcker. 

Storytels vd Jonas Tellander verkar dock ta Bonniers nya satsning med ro.

“Bonnier har redan gett sig in på vår marknad med en tjänst som heter Adlibris Mondo. Det är bara bra för marknaden generellt att det blir fler tjänster. Det är bara att se hur filmstreamingen har exploderat efter att stora aktörer som Netflix och HBO har gått in. Det ska bli kul att följa", säger han.

Niclas Sandin på Bookbeat tycker i sin tur att jämförelsen med Storytel haltar.

“Framför allt så erbjuder vi inte bara ljudböcker utan även e-böcker. Så vi kan inte jämföras så direkt med Storytel”, säger han.

Bookbeat släpps till en mindre grupp användare senare i år. Tanken är att tjänsten ska lanseras på bred front under 2016.

Läs mer