Sök

Historisk dom: Facebook får inte flytta data om användarna till USA

Safe harbourMeta

Till vänster: Facebooks vd Mark Zuckerberg. Till höger: Österrikaren Max Schrems. FOTO: AP/Ronald Zak

Breakit

Breakit

Ett beslut i EU-domstolen på tisdagen ogiltigförklarar de regler som tillåter amerikanska techjättar att lagra information om européer i USA. Det kan få mycket långtgående konsekvenser för bland andra Facebook och Google.

Redan i mars kunde vi på Breakit rapportera om österrikaren Max Schrems kamp mot Facebook. Schrem har dragit den sociala mediejätten inför EU-domstolen och bestridit bolagets rätt att lagra data om europeiska medborgare på servrar i USA (en procedur som kallas safe harbour). Detta eftersom han anser att uppgifterna inte är säkra där.

Nu får den 27-årige Schrem rätt av EU-domstolen. I en historisk dom på tisdagen ogiltigförklaras safe harbour som praxis. Facebook har hittills förlitat sig på safe harbour-reglerna för att kunna flytta data från Europa till USA.

Förutom att Facebook sannolikt kommer att tvingas förändra sitt sätt att arbeta med europeisk data så kan kan även övriga amerikanska it-bolag komma att påverkas av domen. I dag använder sig över 4.000 amerikanska företag av det så kallade Safe Harbour-avtalet för att föra över personuppgifter till USA. Bland annat techjättar som Google, Apple, Microsoft och Twitter.

Konsekvensen skulle kunna bli att företagen tvingas skaffa fler datacenter i Europa för att lagra informationen där.

Händelserna är en del av efterspelet till NSA-skandalen och visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande om att amerikanska teknikföretag har lämnat ut integritetskränkande information till landets underrättelsetjänster.

Läs mer