Sök

Nytt riskkapitalbolag skrotar kapitalet

Service VenturesGoobit

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det nystartade riskkapitalbolaget Service Ventures skrotar kapitalinvesteringarna – och satsar på tjänster mot ägarandelar.

Första investeringen sker nu i bitcoin-bolaget Goobit.

Istället för att du som entreprenör tar in kapital i kronor och ören som du sedan anställer medarbetare för så kan du få medarbetarna levererade direkt – mot ägarandelar i bolaget.

Det är tanken med det nya riskkapitalbolaget Service Ventures, som istället för kapital investerar olika typer av tjänster i techbolag.

”Vi gör någonting som ingen annan har gjort. Det är en ny modell och vi tror på den. Den feedback vi har fått från bolagen vi har träffat är att den här typen av modell ger mycket kunskap på vägen. Det är mer än bara pengar”, säger Fredrik Severin, som är en av investerarna.

Via samarbeten med advokatbyråer, mediebolag och it-bolag hoppas bolaget kunna erbjuda ett heltäckande tjänsteutbud och spetskunskaper inom en mängd områden.

Man har bland annat ingått avtal med reklambyrån King, reklambyrån A&R och mediestrategen Scream.

Kjell Lilliequist, som också är delägare i riskkapitalbolaget, fortsätter.

”Det är precis som en vanlig riskkapitalfond. Det är strategiskt beslut för dem att vara med."

Bakom bolaget står Fredrik Severin, Peter Martin och Kjell Lilliequist, som alla har en bakgrund inom fondförvaltning och riskkapital.

Enligt Fredrik Severin finns det flera fördelar med modellen jämfört med de mer klassiska kapitalinvesteringarna.

”Att få en reklambyrå som delägare innebär att man får en strategisk partner som är villig att gå betydligt längre än en faktura. Har man gemensamma intressen kan det öppna fler dörrar”, säger han.

”Det skapar även goda förutsättningar till att försvara en bra värdering. Går vi in och pratar med de större spelarna blir det en garanti. Att en advokatbyrå har levererat struktur och det finns en stabil kommunikationsplattform. Det är viktigt punkter utifrån ett bolagsperspektiv.”

Kjell Lillequist är inne på samma spår.

”Många säger de tillför smarta pengar, men då är kunskapen begränsad till det kluster av människor som finns i just den riskkapitalfonden. Här kommer vi ha topptalanger inom en hel armé av områden, eftersom vi har breda samarbeten”, säger han.

”Det finns en hel del otroligt intressanta synergier.”

Målsättningen för bolaget är att genomföra tio investeringar redan i år. Först ut är det svenska bitcoin-bolaget Goobit som står bakom växlingstjänsten BTCX.

”Vi tror att bitcoin-teknologin kan vara den teknologi som förändrar värdeöverföring inom bank och finans. Goobit är ett av de mest erfarna bolagen i Europa när det kommer till den här typen av tjänster", säger Fredrik Severin.

 

Läs mer