Efter två decennier på Microsoft – nu kliver hon in i startupvärlden

MicrosoftYanzi NetworksIoT

Foto: Pressbild

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

I 20 år har Eva Fors klättrat på Microsofts karriärstege. Nu lämnar hon positionen som operativ chef på Microsoft Sverige för att istället börja arbeta med en startup.

På torsdagen gör Eva Fors sin första dag som vd för Internet of things-bolaget Yanzi Networks.

“Det här är något som har växt fram under många år. Jag har träffat en mängd riskkapitalister och tittat på deras portföljer. Sedan har jag även pratat med en del grundare som kanske inte tycker att det roligaste med entreprenörskapet är att bygga organisation och en affärsmodell. Många brinner för sin idé men vill inte nödvändigtvis vara bolagets vd”, säger hon.

Eva Fors berättar att hon även har haft mycket fokus på att hitta rätt bolag. Det handlade om att hitta ett bolag som har kommit lagom långt för att dra nytta av hennes kompetens.

“För mig har det varit viktigt att hitta ett bolag som fokuserar på företagstjänster. Det är det jag kan bäst. Yanzi är nu i ett skede där vi har en färdig produkt och är redo för att kommersialisera den. När jag letade efter något nytt tittade jag på vilka kunder man riktar sig mot, vilka värderingar bolaget har och i vilket utvecklingsskede bolaget är i. Med Yanzi stod alla parametrar rätt för mig”, säger Eva Fors.

Bolaget har skapat en Internet of things-plattform som ska göra kontorsbyggnader smartare. Det handlar exempelvis om att mäta luftfuktighet eller hur många skrivbord och konferensrum som används. Eva Fors påpekar dock att det inte handlar om att ha koll på de anställda.

“Vi jobbar inte med att mäta de anställdas effektivitet. Det handlar om facility management. Att utnyttja sina lokaler maximalt”, säger hon.

Hon blir nu chef för elva anställda i ett bolag som förra året omsatte knapt 14 miljoner kronor. Rent organisatorisk blir det minst ett par steg ned från hennes förra jobb som operativ chef på Microsoft Sverige.

“Framför allt är det hastigheten tror jag. Det går så mycket fortare att gå från ord till handling i ett så mycket mindre bolag. Sedan har vi även förmågan att vara ännu mer lyhörda mot våra kunder”, säger Eva Fors.

Helt främmande är entreprenörsvärlden ändå inte för henne. Innan har hon bland anant jobbat som Europachef för en av Microsofts inkubatorer.

“Jag haft 14 olika jobb på Microsoft. Nu vill jag ta allt det jag kan om affärsbyggande och omsätta det i ett nytt bolag. Tidigare har jag hela tiden jobbat i olika dotterbolag. Nu får jag möjligheten att kavla upp ärmarna och köra själv”, säger Eva Fors.

Läs mer