Vespa ogillade Vessla som tvingas byta namn till Vässla

VesslaVässlastartup

Rickard Bröms, vd och grundare av Vessla. Foto: Pressbild.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ändrar en bokstav i namnet, då blev den italienska mopedtillverkaren nöjd.

Den svenska elmopeden Vessla har fått en kanonstart. Sedan företaget grundades i mitten av förra året har de sålt för ungefär 10 miljoner kronor och nyligen kunde Breakit rapportera att bolaget tagit in 7 miljoner kronor i en nyemission.

Framåt var planen ytterligare expansion, där Norge och Tyskland stod på tur. Dessutom finns det förhoppningar om att lansera en egen elscooter under hösten.

Men nu har Vessla mötts av ilskna Italienska farthinder. Den anrika mopedtillverkaren Vespa lämnade nämligen in en protest mot namnet till EU:s varumärkesmyndighet i mars.

“När vi skickade in ansökan till PRV (Patent- och registreringsverket red.anm.) så tyckte inte de att vi var förväxlingsbara med varken Tesla eller Vespa. Men på EU-nivå finns ingen objektiv instans, där gäller det för marknaden att bevaka sina egna intressen och opponera sig”, säger Rickard Bröms, grundare och vd på Vessla.

Att Vespa har åsikter om namnet kommer inte som en överraskning för Rickard Bröms. Han berättar att de var medvetna om att de kunde finnas juridiska problem redan när de kom på namnet.

Efter att Vespa fått upp ögonen för Vessla bestämde sig den svenska startupen helt enkelt för att göra sorti och ändra namnet.

“Vi såg ingen anledning att gå upp mot deras jurister. Vi har haft en dialog om hur vi ska gå framåt med det här. Men det fanns nog ett starkt case med tanke på att Vessla är ett svenskt ord och djur”, säger Rickard Bröms.

Det officiella namnbytet kommer att ske på fredag. Då ska Vessla bytas ut i alla sociala kanaler och på företagets hemsida och domännamn. Men redan nu kan vi avslöja att elmopedsstartupen väljer att enbart byta ut en bokstav i namnet och därmed förvandlas till Vässla.

“Vi tror att det kan bli lite Häagen-Dazs effekt över namnet. Fler utomlands har svårt att uttala det, samtidigt som det blir minnesvärt. Dessutom distanserar det oss från både Tesla och Vespa”, säger Rickard Bröms och fortsätter.

“Vi har velat komma undan så enkelt och billigt som möjligt.”

På Instagram har Vessla – snart Vässla – lämnat ledtrådar om namnbytet redan under måndagen, då de använde en hashtag med det nya namnet på en av sina bilder. Rickard Bröms avslöjar också att det finns en möjlighet att någon redan har fått en elmoped med det nya namnet som alltså blir officiellt på fredag.

Läs mer