Svensken bakom Tanzanias svar på Blocket söker riskkapital

Tanzania
Svensken bakom Tanzanias svar på Blocket söker riskkapital

FOTO: Flickr/Kent Yoshimura

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det började som ett hobbyprojekt i västgötska Hjo. Nu är Kupatana den största Blocket-kopian i Tanzania - på väg att ta in 10-15 miljoner kronor i riskkapital.

Det skriver Dagens industri (länk saknas, låst bakom betalvägg).

Sajten började som ett hobbyprojekt hemma hos studenten Robin André Eklund i västgötska Hjo. I början av 2014 fick han ett mejl från Peter Hjorth och Philip Ebbersten, de svenska grundarna bakom gruvbolaget Kilimanjaro Gold.

Det slutade med att de investerade 2,5 miljoner kronor i Kupotana, som snabbt växte och blev Tanzanias största i sitt slag. Det senaste tillskottet i produktportföljen är en Android-app.

"De flesta i Tanzania tjänar inte så bra och många har inte dator hemma, så det första de köper är en mobiltelefon som de kan surfa på. 70 procent av trafiken till sajten kommer från Android", säger Robin André Eklund till Di.

Sajten har för närvarande cirka 300.000 besökare i månaden och ska nu ta in 10-15 miljoner kronor i riskkapital.

"Intresset är stort, främst från svenska investerare men även från andra länder. Vi har blivit kontaktade av riskkapitalister i England och Malaysia, bland annat", säger Philip Ebbersten till Di.

Kupatana är det senaste i raden av svenska entreprenörsdrivna bolag som tar begagnatsajter ut i världen. Tidigare har svenskgrundade Avito etablerat sig som störst i Ryssland och bolaget Saltside, med grundaren Nils Hammar, tagit motsvarande position i bland annat Ghana och Bangladesh.

Läs fler artiklar
LÄS MER