EBM polisanmäls för ”största insiderbrottet i Sveriges historia”

Fingerprint Cards Sensorer
EBM polisanmäls för ”största insiderbrottet i Sveriges historia”

Foto: Pressbilder

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den brottsmisstänkte tidigare Fingerprint-chefen Johan Carlström går nu till motattack via stjärnadvokaten Per E Samuelson.

Vi har under den senaste tiden skrivit en rad artiklar om Göteborgs-bolaget Fingerprint Cards, som utvecklar sensorer för fingeravtrycksigenkänning i mobiltelefoner. Bolaget har blivit extremt framgångsrikt - samtidigt som den tidigare vd:n Johan Carlström misstänks för grovt insiderbrott.

Vid lunchtid på tisdagen skickade den tidigare Fingerprint-chefen Johan Carlströms advokat Per E Samuelson in en begäran om överprövning till Riksåklagaren. 

Där framgår att Ekobrottsmyndigheten inom kort kommer att bli polisanmäld för insiderbrott. Myndigheten ska, enligt överprövningsbegäran, ha läckt kurspåverkande information till aktörer på börsen.

Enligt handlingarna som Riksåklagaren nu fått ta del av kan det handla om ”ett av de största insiderbrotten i Sveriges historia”. Per E Samuelson hävdar i skrivelsen att vinsten från den misstänkta insiderhandeln kan ”uppgå till många miljoner kronor”.

Bakgrunden är att Johan Carlström, då vd för Fingerprint Cards, 9 september i fjol frihetsberövades under ett dygn anklagad för insiderbrott. Händelsen fick Fingerprint-aktien att rasa med över 30 procent när det läckte ut i media.

Enligt dokumenten till Riksåklagaren var Fingerprint-aktien ”massivt” blankad strax innan Johan Carlström greps. Det betyder att investerare spekulerat i ett kraftigt kursfall i aktien.

Johan Carlströms advokat Per E Samulesson skriver i överprövningen:

”Misstanke har därför uppstått att någon eller några på EBM (Ekobrottsmyndigheten) har läckt insiderinformation till någon eller några aktörer”.

Johan Carlström har själv framför liknande anklagelser via mikrobloggen Twitter men nu formaliseras alltså dessa med en helt annan tyngd. Dessutom flaggar Johan Carlström, via sin advokat Per E Samuelson att en polisanmälan av det misstänkta insiderbrottet ska ”inges inom kort”.

I begäran om överprövningen, som alltså lämnades in på tisdagslunchen, hävdar Johan Carlström att kammaråklagaren Pontus Hamilton överträtt de etiska riktlinjerna  och uppträtt jävigt. Pontus Hamilton är den åklagare som driver fallet mot Johan Carlström i frågan om det misstänkta insiderbrottet. 

Läs mer

Fingerprint omsatte 1,5 miljarder under första kvartalet

Jörgen Lantto: Ingen kan ta ifrån mig att vi lyckades med precis allt

Amazons Sverigechef om jättens satsning: “Vi anpassar oss efter vad svenskarna vill ha”

Läs fler artiklar
LÄS MER