Sök

Ännu en jätteaffär i matbranschen – Mathem köper storkonkurrent

MathemMatvaran

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den digitala matbutiken Mathem köper konkurrenten Matvaran, som har en omsättning på drygt 200 miljoner kronor. Prislappen uppskattas till runt 50 miljoner kronor.

Den digitala matbranschen är stekhet.

Nu står det klart att Mathem, som idag är Sveriges största matbutik på nätet, förvärvat sajten Matvaran, som är Ica Maxis digitala matbutik. 

”Vi gör det här köpet för att ytterligare stärka vår position som Sveriges ledande matleverantör på nätet. Vi är dominerande idag och det vill vi fortsätta vara”, säger Tomas Kull, grundare och vd för Mathem.

Matvaran väntas i år ha en omsättning på drygt 200 miljoner kronor, vilket kan jämföras med Mathems fjolårsomsättning på 450 miljoner kronor.

Om Mathem lyckas behålla Matvarans kunder kommer det således bidra till en kraftig omsättningsökning för bolaget.

Tomas Kull beräknar att Mathem kommer kunna få över drygt hälften av omsättningen.

”Vi hoppas kunna få över en större del av omsättningen, men kunderna väljer själva. Det som händer nu är att vi omgående öppnar upp försäljning i Linköping, Norrköping, Motala, Gävle och Sandviken. Det vill säga platser där de har funnits, men vi inte har funnits.”

Exakt hur mycket Tomas Kull och hans Mathem har betalat för Matvaran vill han inte avslöja. Men baserat på värderingen av andra matleverantörer på nätet går det att göra någorlunda kvalificerade gissningar. 

Börsnoterade sajten Mat.se värderas till runt 1 gånger omsättningen och utanför börsen är priset ungefär det samma.

Det indikerar en prislapp på runt 100 miljoner kronor i affären Matvaran.

Men eftersom säljaren bara hade en enda kund, Ica Maxi-butikerna, innan affären så fick Mathem en rejäl rabatt, enligt Breakits källor. Detta samtidigt som Ica själva är i full gång att lansera en egen matplattform på nätet.

Den exakta köpeskillingen har vi inte lyckats gräva fram men sannolikt ligger den på runt 50 miljoner kronor.

Läs mer