Svea Ekonomi ska utmana Klarna – köper finska betallösningsexperterna Maksuturva

Svea Ekonomie-handelBetalningar

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Finansbolaget Svea Ekonomi köper 90 procent av det finska betalningsinstitutet Maksuturva.

Svea Ekonomi grundades redan 1981 och erbjuder en rad olika finansiella tjänster. Bolaget har bland annat tagit fram en så kallad “checkout”-lösning för e-handlare. På det sättet konkurrerar Svea direkt med Klarna.

“Vi tror att det är en jättebra affär för oss som finansierar transaktioner som slutkunderna vill delbetala eller betala med icke direktbetalningar”, säger Lennart Ågren, vd på Svea Ekonomi.

Maksuturva är en av de ledande finländska betalningsförmedlarna inom e-handel, och omsätter ungefär 40 miljoner kronor. Lennart Ågren vill inte avslöja vad Svea Ekonomi betalar i förvärvet av företaget, men säger att det rör sig om en kontantbetalning.

“Det är konfidentiellt, men det vet ju du att betalningsinstitut har en tendens att bli dyra. Men det är en kontantbetalning och det förutsätter finska finansinstitutets godkännande innan affären är klar”, säger han.

Affären ska ge Svea Ekonomis e-handelstjänster nya smidiga lösningar och för Maksuturva innebär affären en möjlighet att nå ut med sina tjänster på en bredare front.

"Betalbranschen utvecklas snabbt och samgåendet med en internationell aktör som fokuserar på finansiella tjänster är en strategiskt sett utmärkt lösning för oss", säger Mikael Smeds, vd för Maksuturva

"Affären för oss snabbare mot vårt mål att erbjuda intelligenta betaltjänster på en bredare skala i Norden och Nordeuropa."

Läs mer