Volvo Cars uttalar sig för första gången om Uber-olyckan

Volvo CarsUberSjälvkörande bilar

Håkan Samuelsson. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tror att självkörande bilar kommer vara säkrare än med människor bakom ratten.

Volvo Cars har för första gången valt att kommentera dödsolyckan i USA med en av taxitjänsten Ubers självkörande Volvobilar.

Under bilmässan i Peking sade vd Håkan Samuelsson till Dagens Industri att olyckan är en ”påminnelse om att alla vi som utvecklar självkörande bilar måste vara väldigt fokuserade på säkerhet”.

Han tillade att en självkörande bil inte kommer att vara olycksfri och att man måste vara försiktig kring ny teknik för att det inte ska bli kontraproduktivt på lång sikt.

”Om någon hade den illusionen (olycksfria självkörande bilar) så kanske den har försvunnit nu. Däremot kommer den att vara betydligt säkrare än en manuell bil så att säga nej till den teknikutvecklingen skulle innebära många förlorade liv. Där måste man vara försiktig och inte ge illusionen att bilarna är självkörande och automatiska innan de är det", sade Volvochefen.

Olyckan med Uber håller nu på att utredas men enligt Håkan Samuelsson uppfattning ska Volvos system inte ha varit inkopplat. Han sade att utredningen får visa om detta stämmer.
 

Läs mer