Entreprenörer ska få dig att sova gott – med hjälp av ny sömnapp

MindappsSömnapp

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Yogainstruktörerna Magnus Fridh och Martin Wikfalk tar steget vidare efter appen om mindfulness. Den här gången ska duon hjälpa dig att sova gott.

Forskning har kommit fram till att ungefär en tredjedel av befolkningen lider av någon typ av sömnproblem.
Magnus Fridh och Martin Wikfalk vill förbättra statistiken och i juni smyglanserade de “Sömnappen - För bättre sömn.” Verktyget har tagits fram i samarbete med två sömnexperter och KBT-psykologer från PBM Sweden. Guidade övningar och statistik ska bland annat hjälpa dig att komma till ro.

“Appen bygger på gängse modeller som psykiatrin och vården använder inom sömnbehandling. Idén kom ganska naturligt efter Mindfulnessappen då vi fick feedback från människor som kände ett behov av att få hjälp specifikt med sömnen,” säger Magnus Fridh, medgrundare av företaget Mindapps.

Det var i januari 2011 som han och Martin Wikfalk lanserade ett verktyg för att bli mer närvarande i livet. Mindfulness-appen innehåller tips och meditationsövningar och har totalt haft 800.000 nedladdningar. Under 2014 omsatte företaget cirka 2,5 miljoner kronor (340.000 dollar). 

“Det fungerar så att du får påminnelser om att du ska varva ned i tid och hålla strikta tider när du lägger dig. Du gör en logg och fyller i skalor för hur du har sovit, du uppskattar själv kvaliteten på din sömn,” säger Magnus Fridh.

Sömnappen har finansierats dels av PMB Sweden och dels genom vinster från Mindfulness-appen. Båda två kostar att ladda ned. 

“Vi vill leverera kvalitativa produkter i hälsogenren för att förbättra människors hälsa på ett preventivt sätt. Vi har försökt samla så mycket evidensbaserade metoder som möjligt i appen," säger Magnus Fridh.

Läs mer