Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svårare att bli rik på att sälja vidare domännamn

Artikel bild
FOTO: Flickr/Grey Hargreaves

Höstens stora auktion av domännamn på Tradera fick luften att gå ur andrahandsmarknaden för domännamn. ”Men den är långt i från död”, säger Peter Forsman på .SE.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Ett domännamn kan kosta flera miljoner kronor, men priserna varierar kraftigt.

”Det är korta och generella termer som är mest attraktiva”, säger Peter Forsman som är abuse- och registrarsansvarig på Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) som har hand om registreringen av domännamnen .se och .nu.

Vem som helst kan ansöka om att få registrera ett domännamn och det är först till kvarn som gäller. Det gör andrahandsmarknaden för domännamn både stor, lukrativ och svår att sätta siffror på.

”De flesta affärerna faller under avtal där båda parter har tystnadsplikt så det är omöjligt att säga hur stor den är, men att det rör sig om en miljardmarknad är det inget snack om”, säger Peter Forsman.

LÄS MER: Bingo Rimér är Sveriges okände domänkung

I dag finns det över 1,2 miljoner .se-adresser. Under hösten och vintern förra året lade .SE ut 349 nya domännamn till försäljning på Tradera. Auktionen fick stor uppmärksamhet när en privatperson och sajten interasistmen.se försökte crowdfunda ett köp av domännamnet sd.se, men inte fick ihop de 200 101 kronor som behövdes.

Det mest eftertraktade namnet, tv.se, gick för 2,1 miljoner kronor och är det dyraste som någonsin sålts på tradera.se. Sammanlagt fick .SE in 11,3 miljoner kronor.

Auktionen etablerade också Tradera som en marknadsplats för domännamn, men flera av de domännamn som lagts ut efter .SEs stora auktion drar inga bud. Det ger intrycket att luften har gått ur marknaden.

Fredrik Björklund är affärsutvecklingschef på Miss Domain och jobbar med domänhandel.

”Det är viktigt att skilja på förstahands- och andrahandsmarknaden. Andrahandsmarknaden svalnade efter att det lagts ut så många nya domän på Tradera, medan förstahandsmarknaden fortsätter att öka varje månad”, säger han.

Fredrik Björklund säger att det inte längre räcker med att registrera ett bra domännamn för att tjäna pengar på det på andrahandsmarknaden.

”Du måste bygga upp en hemsida också. De som är intresserade av ett domännamn köper hellre en sida det redan är snurr på som de kan jobba vidare med.”

SANNA WOLF-WATZ

Läs mer