Svenska Antrad tar in 20 miljoner för att tina blodplasma snabbare

AntradMarkman

Kollage Flickr/César Astudillo/Myrmi

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Antrads apparater gör det möjligt att tina upp blodplasma på fem minuter och intresset för maskinerna är stort även utanför Sveriges gränser.

Blodbanker och sjukhus fryser ner blodplasma eftersom det snabbt förstörs om det förvaras i kylskåp. Tidigare har det tagit 30 minuter att tina upp blodplasma. Den halvtimmen kan innebära liv eller död för någon som varit med i en olycka eller förlossning och förlorat mycket blod. Svenska startupen Antrad har skapat en teknik som gör det möjligt att tina upp plasman på fem minuter.

Nu tar bolaget in 20 miljoner kronor från familjen Markman som också går in i bolagets styrelse. Tidigare har bland andra affärsänglarna Lars Tenerz, Håkan Englund och Anders Lundmark gått in med pengar i bolaget.

Det har tagit sex år att få fram apparaterna, men nu har de första börjat användas i Sverige. Efter att ha genomgått kliniska tester har maskinerna också fått fått klartecken från EU för att säljas i hela Europa. Det är nästa mål för bolaget.

“Vår produkt och teknik bidrar till signifikant bättre vård av patienter och även till minskade sjukvårdskostnader genom att färre plasmapåsar kasseras”, säger Kurt Högnelid, VD för Antrad Medical AB.

Läs mer