Billigare biljetter för kvinnor på Stockholm Tech Fest vore olagligt

Jämställdhet Stockholm Tech Fest
Billigare biljetter för kvinnor på Stockholm Tech Fest vore olagligt

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

För att få fler kvinnliga deltagare funderade arrangören bakom Stockholm Tech Fest på att låta kvinnor bestämma sina egna biljettpriser. Men olika priser för män och kvinnor strider mot lagen om diskriminering. Nu backar arrangören Tyler Crowley.

Stockholms stora techevent har brottats med att försöka få fler kvinnliga deltagare. Efter hård kritik för bristen på jämställdhet förra året är arrangörerna villiga att experimentera med alternativa metoder. Som Breakit tidigare har berättat funderade arrangören Tyler Crowley på att låta kvinnor själva sätta sina biljettpriser som ett sätt att locka dit fler.

"Det här med att kvinnor får betala vad de vill är ett experiment som vi kör för att öka andelen kvinnliga deltagare. Vi får se vilken effekt det får", sa Tyler Crowley då.

Initiativet togs emot övervägande positivt på Twitter, att döma av vad som skrevs den dagen under hashtaggen #sthlmtech.

Men olika priser för män och kvinnor är olagligt. Sedan den 1 juli 2005 är diskriminering på grund av kön förbjudet oavsett om det handlar om prissättning eller inträdesålder på krogen.

Hur bra lagen efterlevs är en annan sak. Det har visat sig att flera yrkesgrupper fortsätter att sätta olika priser för män och kvinnor. När lagen trädde i kraft gick flera taxibolag över från tjejtaxa till solotaxa. Frisörer verkar däremot fortfarande ta mindre betalt för en herrklippning än en damklippning utan att myndigheterna gör särskilt mycket åt det.

Ett annat känt exempel är nöjesturnén Ladies Night som vägrade släppa in män, vilket ledde till en DO-anmälan från en besviken man.

Tyler Crowley säger nu att det inte är spikat med olika priser för män och kvinnor på Stockholm Tech Fest.

“Det är en idé. Jag vet inte om det kommer att hända”, säger han.

Det ska tilläggas att årets talarlista innehåller långt fler framstående kvinnor än fjolårets. Bland dessa märks SEB:s vd Annika Falkengren och riskkapitalbolaget Accels partner Sonali De Rycker.

Läs fler artiklar
LÄS MER