Här är de hemliga siffrorna bakom MTG:s köp av Sörmans livsverk

SplayYoutubeYoutube-nätverk

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Dokument avslöjar att Youtube-nätverket värderas till kvarts miljard kronor. Gör nyemission på 37 miljoner kronor.

I början av juli kom nyheten att mediejätten MTG blir majoritetsägare i Youtube-nätverket Splay. MTG gick från 49 procent till 81 procent av aktierna - men så mycket mer än så ville vare sig MTGs koncernchef Jørgen Madsen Lindemann eller Splays grundare Vigor Sörman avslöja. De passade helt på frågor kring hur mycket MTG betalat för aktierna och vad bolaget värderades till i transaktionen.

Nu kan vi dock bringa lite mer klarhet kring de finansiella detaljerna och dessutom avslöja en del nya uppgifter om affären. Dokument inskickade till Bolagsverket som precis blivit offentliga visar att hela Splay nu värderas till 280 miljoner kronor - en rejäl ökning jämfört med när MTG gjorde den senaste kapitalinjektionen. Då värderades Splay bara till 47 miljoner kronor. Bakom den kraftiga värdeökningen ligger det snabba skiftet av tittare från traditionell linjär-tv till digitala kanaler som Youtube.

Den strukturella förändringen har nu också annonsörerna uppmärksammat på allvar och en betydande del av storföretagens marknadsföringsbudgetar styrs över till Youtube.

Det är ett skiftet som också syns i Splays omsättning som gick från 4 miljoner kronor 2013 till 25 miljoner kronor i fjol. I år räknar Vigor Sörman att försäljningen blir över 50 miljoner kronor.

Med de siffrorna i bakhuvudet är värderingen av Splay på en kvarts miljard kronor hyggligt rimlig och MTG hade, som vi tidigare avslöjat, konkurrens av två internationella mediebolag vilket säkert bidrog till att priset trissades upp. 

I handlingarna till Bolagsverket avslöjas också att Splay fått in 36,7 miljoner kronor från MTG i form av en nyemission. Pengar som säkert en bra buffert när Splay det närmaste året ska ge sig in på ytterligare ett par större europeiska marknader.

Grundarna med vdn Vigor Sörman i spetsen säljer också en del av sina aktier till MTG för att de ska komma upp i sina 81 procent av bolaget. Totalt handlar det om 480 stycken aktier som MTG förvärvar men priset per aktie framgår inte av dokumenten. Dock ger aktiepriset i nyemissionen en fingervisning om vad grundarna fick betalt. Merparten av aktierna i nyemissionen betalade MTG 139.326 kronor stycket för.

Om MTG betalade lika mycket för grundarnas aktier innebär det att de fick dela på 67 miljoner kronor.

Normalt i en sådan här affär ges dock köparen en rabatt på de aktier som grundarna säljer för att delvis ”casha in”. Samtidigt så finns det sannolikt en möjlig uppsida för Vigor Sörman och de andra grundarna i fall bolaget utvecklas bra de närmaste åren.

Vi har varit i kontakt med Vigor Sörman i arbetet med den här artikeln men han vill inte ge några kommenterar. Däremot gav Vigor Sörman många spännande svar när vi intervjuade honom i vår podd tidigare i sommar - lyssna här.

 

Läs mer