Sök

Köper aktier i hemlighet för kvarts miljard i ny svensk techstjärna

Fingerprint

FOTO: TT/STEFFEN SCHMIDT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Börs-vdn Ola Rollén har i det tysta återigen blivit storägare i sensorbolaget Fingerprint - där försäljningen nu växer lavinartat.

Fingerprint, som tagit fram en teknik för identifiering med fingeravtryck, har efter en lång och ganska skakig resa idag slagit igenom som ett av Sveriges framgångsrikaste techbolag. Indirekt är det jätten Apple som ligger bakom lyftet för Göteborgsbolaget.

Först köpte Apple upp en av Fingerprints värsta konkurrenter, Authentec. Med hjälp av detta bolagets teknik lanserade Apple sedan det nya betalsystemet Apple pay och gjorde fingeravtryck-tekniken till standard i sina Iphone-telefoner.

Det fick konkurrenterna att vakna och placerade Fingerprint i en vinnarposition. Med den största konkurrenten borta från marknaden ökade efterfrågan på Fingerprints produkter dramatiskt vilket med all önskvärd tydlighet syns i bolagets senaste kvartalsrapport:

Första tre månaderna 2015 ökade omsättningen med 660 procent till 140 miljoner kronor. Samtidigt skrev bolaget upp omsättningsprognosen för helåret till 2,2 miljarder kronor.

Mycket tyder på att försäljningen nästa år lyfts till ännu högre nivåer. I en analys från investmentbanken Morgan Stanley som släpptes i slutet av förra veckan spås den kinesiska marknaden växa med över 400 procent. Slår den prognosen in skulle Fingerprints omsättning kunna hamna på uppemot 8 miljarder kronor. Den svenska investmenbanken, som igår uppmärksammade analysen för sina kunder, konstaterar att Fingerprint-akten då värderas till 1,3 gånger försäljningen vilket är mycket lågt för ett tillväxtbolag.

En som relativt tidigt upptäckte Fingerprint var mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén. Ola Rollén har en stor, privat aktieportfölj och i september 2013 kom nyheten att han köpt en större aktiepost i Fingerprint. Ola Rollén (som gjorde investeringen via holdingbolaget Sunfloro) köpte 250 000 A-aktier i Fingerprint för 50 kronor stycket. Men i mitten av juni i år meddelade Ola Rollén att han sålt samtliga sina A-aktier till Fingerprints tidigare vd Johan Carlström. 

Den nyheten fick aktien att rasa på Stockholmsbörsen med över 10 procent inom loppet av bara några timmar. Ola Rollén själv kommenterade då försäljningen till Svenska Dagbladet att han gjorde en ”bra affär” - men uppgifter till Breakit gör nu gällande att han återigen blivit storägare i Fingerprint.

Totalt handlar det om mellan 1 och 1,5 miljoner B-aktier som Ola Rollén köpt, enligt vår källa. Räknat på dagens kurs motsvarar det en investering på 175 till 250 miljoner kronor. Sannolikt har investeringen gjorts via Ola Rolléns nystartade investmentbolag där han ska göra större investeringar i techföretag. 

Ola Rollén själv lägger locket på:

”Kommenterar tyvärr inte mina privata affärer”, skriver han i ett mail till Breakit.

Läs mer