Sök

Fyra svenska miljardärer backar upp leveranstjänsten Urb-it

Urb-it
Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Citymail-grundaren Bror-Anders Månsson håller i hemlighet på att bygga upp ett nytt stort logistikföretag med fokus på e-handel.

Finansiärer av projektet är en rad svenska miljardärer och finansmän.

Bror-Anders Månsson och de andra i ledningen vill inte själva ge några detaljer om företaget som fått namnet Urb-IT.

”Vi kommer att gå ut med information i februari men i dagsläget vill vi inte ge några kommentarer”, säger en talesman för företaget.

Bror-Anders Månsson startade i början av 1990-talet Citymail som blev den första stora konkurrenten till dåvarande svenska Posten. Tio år senare sålde han Citymail till Posten Norge för runt 145 Mkr. Tillsammans med sin gamla parhäst från Citymail, Mats Forsberg som var vd för Citymail och nu är vd för Urb-IT, är han alltså på gång med ett nytt stort projekt i logistiksektorn. 

Urb-IT:s affärsidé är att hjälpa kedjor och mindre butiker att snabbt distribuera ut varor som kunderna beställt via nätet. Inom en timme efter att beställningen är gjord ska kunden ha sin vara, lovar Urb-IT. För att leva upp till det löftet har Urb-IT rekryterat en mindre armé av privatpersoner, främst studenter, som på kort varsel kan hämta upp varorna i butikerna och leverera dem till beställaren. Hittills ingår runt 300 personer i Urb-IT:s nätverk och i distributionen fungerar fullt ut i hela Stockholms innerstad. Urb-IT tjänar sina pengar på att beställaren betalar en avgift för leveransen plus att affärsinnehavaren ger ifrån sig en mindre procentsats av det totala ordervärdet. Urb-IT åsin sida betalar sina distributörer, eller ”urbers” som företaget kallar dem, runt 100 kronor per uppdrag.

Planen är att under våren etablera konceptet i Stockholm och sedan snabbt rulla ut bolaget i andra Europeiska storstäder. Redan nu backas Urb-IT upp av flera mycket kapitalstarka personer. Dokument som skickats in till Bolagsverket i samband med den senaste nyemissionen på knappa 10 Mkr avslöjar en rad prominenta namn i ägarlistan:

# Erik Penser, legendarisk finansman som bland annat äger mäklarfirman Erik Penser bankaktiebolag.

# Erik Mitteregger, en av grundarna fondbolaget Brummer och idag knuten till Stenbecksfären genom styrelseuppdrag i Tele2 och Rocket Internet.

# Lars Irstad, grundare till Programmator som var Sveriges största IT-bolag när det köptes upp av konsultjätten Capgemini.

# Gerald Engström, grundare till fläktföretaget Systemair.

Ordförande och en av storägarna i bolaget är Lage Jonason, investmentbankir knuten till Erik Penser bankaktiebolag och mannen bakom flera stora transaktioner de senaste åren. Lage Jonason kan sannolikt bli en nyckelperson när Urb-IT ska ta steget ut i Europa. Då kommer det krävas betydande kapital för att sätta upp lokala säljorganisationer och marknadsföra konceptet. Exakt hur mycket nytt kapital som då krävs är beroende på hur snabbt expansionen ska ske men sannolikt handlar det om 100-tals miljoner kronor.

Läs mer